Artikel De Morgen

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
fientje75
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: wo 22 okt 2014, 11:55
Contacteer:

Artikel De Morgen

Bericht door fientje75 »

Dag iedereen,

Hier vind je een artikel dat vandaag in de Belgische krant De Morgen verscheen: http://www.demorgen.be/wetenschap/zweet ... -b87a8acf/

Vele groeten
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2770
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Artikel De Morgen

Bericht door Thijs »

thanx voor het delen.... hieronder de text van het artikel:


Zweethanden zijn weldra passé

Nederlandse chirurg vindt effectieve methode om sociaal ongemak te bestrijden

11-12-15, 07.02u - MICKEY STEIJAERT

 1 Door een precieze behandeling met een operatierobot verplaatst het zweten zich minder naar andere plekken. ©rv


Een nieuwe behandelmethode met een operatierobot kan zweethanden verhelpen en de kans op vervelende bijwerkingen verkleinen.


Zo'n 1 op de 100 mensen heeft last van hyperhidrosis: extreem zweten op een specifieke plek op het lichaam. Dat kan het gevolg zijn van ziekten als diabetes, maar ook zonder duidelijke oorzaak ontstaan. Zweethanden zijn een van de bekendste en meest voorkomende vormen van hyperhidrosis.

De effectiefste manier om zweethanden te verhelpen is een operatie in de borstholte. Door de zenuwen die zweetklieren in de handen aansturen door te knippen, neemt de zweetproductie af. Alleen: om onduidelijke redenen veroorzaakt deze behandeling 'compensatoir zweten', overmatig zweten op andere lichaamsdelen, zoals de voeten en de onderrug.


Collega's overtuigen

Door precieze behandeling met een operatierobot verplaatst het zweten zich minder naar andere plekken

Vaatchirurg Hans Coveliers (VU medisch centrum Amsterdam) promoveert op de behandeling, die hij nu al in de praktijk toepast. Zijn behandeling rekent voor een groot deel met deze bijwerkingen af. "Compensatoir zweten is heftiger naarmate de hoeveelheid zenuwweefsel die wordt verwijderd groter is", legt Coveliers via de telefoon uit. "Daarom hebben we geprobeerd met een operatierobot de behandeling preciezer uit te voeren."

Met een 3D-camera op de robotarm kan Coveliers de zenuw van dichtbij bekijken. Zo kan hij minuscule zijtakjes van de zenuw wegbranden, zonder de rest van de zenuw aan te tasten. Coveliers testte zijn methode op een groep van 55 mensen met ernstige zweethanden. Na de behandeling hadden slechts 4 van hen last van compensatoir zweten, terwijl de zweethanden effectief waren verholpen. Bij andere methoden heeft 27 tot wel 85 procent van de behandelde patiënten last van compensatoir zweten.

Met een grootschalige klinische test met een controlegroep hoopt Coveliers collega's mondiaal te overtuigen.
Plaats reactie