Wat te doen tegen (overmatig) zweten?

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2765
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Wat te doen tegen (overmatig) zweten?

Bericht door Thijs »

Wat te doen tegen (overmatig) zweten?

Zweten is een natuurlijk proces, wat voor veel mensen geen probleem is. Maar toch zijn er mensen die veel hinder ondervinden doordat ze extreem zweten. Dit wordt ook wel Hyperhidrosis genoemd. Dit kan voor jezelf erg vervelend zijn, maar helaas ook voor je omgeving.

Wat is Hyperhidrosis?
Bij Hyperhidrosis heb je last van overmatig zweten. Dit kan een aangeboren aandoening zijn, maar ook op latere leeftijd kun je het ontwikkelen. Een zenuwafwijking kan hiervan een oorzaak zijn, maar helaas is er in de meeste gevallen geen duidelijke oorzaak te vinden. Bij Hyperhidrosis kun je last hebben van de volgende symptomen die op ieder moment van de dag voorkomen:
• Vochtige handpalmen
• Zweetvoeten, met schimmelinfecties tot gevolg
• Vochtige plekken op je kleding (met name bij je oksels en op je rug)
• Geïrriteerde huid, voornamelijk in de liesstreek

Behandeling overmatig zweten
Regelmatig douchen om het ‘oude zweet’ van je af te wassen is belangrijk. Kies voor zeep met zo min mogelijke aroma’s en kleurstoffen en gebruik zo min mogelijk hiervan. Spuit na het douchen goede deodorant op, kies hierbij voor antitranspirante deodorant.
Trek dagelijks schone kleding aan, katoen is hiervoor het beste materiaal. Indien je last hebt van zweetvoeten, kun je het beste op blote voeten lopen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, daarom is de keuze voor transpirerende sokken met leren schoenen de beste combinatie.



Hoeveel zweet je?
Ieder gezond lichaam zweet, wat je niet altijd in de gaten hebt. Je zweet over je gehele lichaam, je hebt namelijk tussen de twee en vijf miljoen zweetklieren verdeeld over je lichaam. Gemiddeld zweet je minimaal één liter vocht per dag. Maar op bijvoorbeeld een warme zomerse dag kan dit oplopen tot wel tien liter per dag!
Het is het belangrijk dat je iedere dag voldoende vocht tot je neemt. Daarom wordt het geadviseerd om minimaal anderhalf liter vocht tot je te nemen. Echter, moet je bij zwaar lichamelijk werk of op warme dagen meer drinken om uitdroging te voorkomen.

Twee soorten zweetklieren – Aprocriene zweetklieren
De aprocriene zweetklieren worden gebruikt om te communiceren door het afscheiden van bepaalde geuren. Een ander kan op deze geur reageren die hierbij vrijkomt. Dat klinkt natuurlijk gek, maar jouw neus onderscheid feromonen van andere geuren. Je hersenen sturen deze waarneming door naar je hersenen, de hypofyse. Op romantisch vlak spelen feromonen een belangrijke rol. Vreemd, maar waar! Deze stof kan er voor zorgen dat je iemand aantrekkelijk vindt, of juist niet. Deze zweetklieren komen alleen voor onder je oksels, rond je anus en rondom je tepels. Pas rond je pubertijd worden deze klieren ontwikkeld. Deze klieren maken dag en nacht zweet aan en worden dus niet geactiveerd door sporten, warm weer, etc.

Twee soorten zweetklieren – Eccriene zweetklieren
Zweten doe je over je gehele lichaam, dit komt door de eccriene zweetklieren die zich over je gehele lichaam bevinden. Iedereen heeft wel eens last van zwetende oksels, maar ook een bezweet voorhoofd of klamme handen komen geregeld voor. Toch verlies je met het zweten onder je oksels slechts één procent van het vocht dat je dagelijks verliest. Dit komt door de volgende twee oorzaken:
– Doordat je oksels altijd verborgen zijn komt er weinig ventilatie waardoor het zweet slecht kan verdampen
– De oksels bestaan uit veel zweetklieren

Ook begin je te zweten wanneer je heftige emoties hebt. Op dit soort momenten zweet je meer dan normaal en het heeft, in tegenstelling tot het zweten tijdens het sporten, geen belangrijke functie. Je lichaam maakt tijdens deze emoties adrenaline aan; je hart gaat sneller kloppen en je begint sneller te ademen. Hierdoor ga je ook meer zweten.



Functie van zweten
Veel senioren zien zweten als een vervelend proces van het lichaam. Toch heeft het zweten een functie. Zweetklieren bevinden zich door je gehele lichaam en zorgen ervoor dat je lichaam afkoelt. Als je lichaamstemperatuur omhoog schiet, wat bij bijvoorbeeld het sporten gebeurt, gaat je lichaam vocht af drijven door middel van je zweetklieren. Doordat het vocht vervolgens verdampt, wordt je lichaamstemperatuur lager. Het vocht trekt namelijk de warmte uit je lichaam om oververhitting van je lichaam te voorkomen.

Zweten in je slaap
Ook tijdens je slaap zweet je, al kan het ook zijn dat je last hebt van overmatig zweten. Als er geen duidelijke oorzaak voor te vinden is, zoals warm weer, kan het zijn dat het een lichamelijke oorzaak heeft. Je kunt een infectie hebben, een te snel werkende schildklier, diabetes of het kunnen bijwerkingen zijn van medicatie, die je als senior vaker moet gebruiken. Tevens kunnen overgewicht en de overgang hier ook een oorzaak van zijn.

Als de tips voor overmatig zweten je niet voldoende helpen, kun je er het beste voor kiezen om een afspraak te maken met je huisarts. Zij hebben hier meer verstand van en kunnen mogelijk andere behandelingen inzetten.

Bron: https://seniorenvoordeelpas.nl/wat-te-d ... ig-zweten/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht