FAQ Zweten

Veel gestelde vragen over overmatig zweten - Deze pagina wordt nog bijgewerkt 27-12-2023

V: Hoe weet je dat je overmatig zweet?
A: Als je de hele dag bezig bent met het camoufleren van je zweetplekken. Als je angstig bent voor een presentatie of het moeten schudden van handen vanwege het vele zweten. Mensen met hyperhidrosis zweten constant zonder aanleiding ook als het koud is. ’s Nachts tijdens het slapen houdt het zweten in de regel op. Sommige mensen krijgen zelfs psychische problemen (schaamte) of raken in een sociaal isolement. Zoek hulp. Het begint bij een bezoek aan de huisarts!

V: Is overmatig zweten goed te behandelen?
A: Ja er zijn gelukkig veel tijdelijke en permanente oplossingen. Blijf er niet mee doorlopen, je bent niet alleen en hyperhidrosis is een serieuze aandoening waar je je niet voor hoeft te schamen. Ga naar de huisarts als je klachten hebt.

V: Kan overmatig zweten vanzelf overgaan?
A: Er zijn mensen die naarmate ze ouder worden een afname merken.

V: Ik zweet overmatig onder mijn oksels wat kan ik het beste als eerste doen?
A: Probeer anti-transiprants zoals deoleen, syneo5 of odaban met een hoge aluminiumchloride percentage; liefst 20% of meer. S’avonds aanbrengen.

V: Anti-transpirants werken niet tegen overmatig okselzweten, wat nu?
A: Ga naar de huisarts en overleg. De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog of kan je glycopyrronium creme voorschrijven. Dit is een effectieve tijdelijke oplossing en wordt niet vergoed.

V: Welke oplossingen zijn er nog meer tegen overmatig okselzweten?
A: Botox-injecties werken 3 tot 6 maanden (soms langer) en zijn over het algemeen zeer effectief. Dit wordt doorgaans gedaan door een dermatoloog. Bij gecontracteerde ziekenhuizen kan dit vergoed worden. Vraag vooraf je ziektekostenverzekeraar.

V: Welke permanente oplossingen zijn er voor overmatig okselzweten?
A: Zuig curretage behandeling door een ervaren dermatoloog. De resultaten zijn wisselend en er is kans op littekens. Dit wordt niet vergoed.
Een miradry behandeling is tegenwoordig de gouden standaard voor okselzweten en is een permanente oplossing. Dit wordt veel door (prive) klinieken gedaan en kost 1500 euro voor 1 behandeling en 1000 euro voor de tweede. Dit wordt helaas niet vergoed.
Een ETS operatie waarbij de zenuwbanen worden doorgeknipt/geclipt is ook een permanente oplossing. Echter dit is af te raden ivm risico compensatiezweet elders. De ETS operatie vindt plaats onder algehele narcose en is een vrij zware ingreep. Dit wordt vaak vergoed. Informeer altijd eerst bij je ziektekostenverzekeraar.

V: Wat is de miradry behandeling?
A: De miradry is een apparaat die met een soort magnetronstraling de zweetklieren onder de oksels vernietigd. Deze groeien niet meer aan. Behandeling is onder verdoving en is permanent. Vooralsnog alleen beschikbaar voor okselzweten.

V: Ik heb last van overmatig zweten aan de handen, wat nu?
A: Probeer eerst de speciale anti-transpirants voor handen bijv. Syneo5. Antihydral zalf kan ook gebruikt worden. Dit is echter alleen te bestellen bij apotheken in Duitsland.

V: Kan de miradry behandeling ook voor handen/voeten gedaan worden?
A: Er zijn klinieken in Engeland en Duitsland die het doen maar het is niet geregistreerd voor handen en voeten. In Nederland wordt het niet gedaan en de verwachting is dat het niet snel mogelijk zal zijn.

V: Anti-transpirants werken niet tegen overmatig zweten aan de handen. Wat nu?
A: Ga naar de huisarts. Een optie is anti cholinergica tabletten zoals oxybutinine of glycopyrronium. Iontoforese kan ook als tijdelijk middel gebruikt worden tegen handenzweten. Ook kan de huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog of chirurg. Een ETS operatie is een andere optie die permanent is. Botox injecties worden door sommige klinieken ook gedaan in de handen maar dit is zeer pijnlijk en vaak niet heel erg effectief.

V: Ik zweet over mijn hele lichaam, wat nu?
A: Ga naar de huisarts: deze kan je anti cholinergica tabletten voorschrijven mits er geen onderliggende oorzaak is.

V: Ik zweet op mijn (voor) hoofd en kruin, wat nu?
A: Dit is lastig te behandelen. Ga naar de huisarts. Eventueel kunnen anti cholinergica tabletten helpend zijn als tijdelijke maatregel.

V: Ik zweet op mijn voeten, wat nu?
A: Dit is ook lastig te behandelen. Ga naar de huisarts. Iontoforese kan helpen als tijdelijk middel. Ook zouden anti cholinergica tabletten kunnen helpen.

V: Ik zweet bij mijn bilnaad, wat nu?
A: Ga naar de huisarts. Botox injecties kunnen een optie zijn.

V: Gaat overmatig zweten vanzelf over?
A: Soms gebeurd dit inderdaad naarmate je ouder wordt. Vaak echter niet.

V: Welke middelen tegen overmatig zweten worden vergoed?
A: Alleen botox-injecties bij indicatie door arts en vaak een ETS operatie.

V: Zijn botox-injecties pijnlijk in de oksel?
A: Het zijn korte vervelende prikjes die over het algemeen niet als heel pijnlijk worden ervaren.

V: Mijn huisarts wil/kan mij niet helpen met mijn klachten, wat nu?
A: Vraag een second opinion aan en vraag met klem om een verwijzing naar een gespecialiseerde dermatoloog op zweetgebied. Ook kun je zelf contact opnemen met een huidtherapeut.

V: Waar vind ik in Nederland hyperhidrosis expertise centra?
A: In het Meander medisch centrum te Amersfoort en het Martini ziekenhuis in Groningen.

V: Wat is iontoforese?
A: Simpel gezegd is iontoforese een bak met water waar stroom doorheen gaat. Je doet je handen of voeten ongeveer 15 minuten in de bak met water en de stroom zorgt ervoor dat je tijdelijk minder zweet. Dit moet dagelijks herhaald worden. Iontoforese-apparatuur is te koop en wordt niet vergoed.

V: Wat is een ETS operatie?
A: Een endoscopische thoracale sympathectomie is een operatie waarbij de zenuwbaan wordt doorgesneden zodat het overmatig zweten stopt aan de handen/voeten/oksels. Een ETS operatie is dus niet geschikt voor overmatig zweten over het gehele lichaam.

V: Ik stink erg naar zweet, wat kan ik doen?
A: Gebruik een deodorant of was met een anti bacteriele zeep.