Pagina 1 van 1

Interview met dr. Raymakers van ZGT

Geplaatst: vr 01 jul 2016, 18:55
door Thijs
Welke variant van de ETS operatie voert u uit? (de vernieuwde of de oude ETS cq clippen)

Leuke vraag: wat is oud en wat is nieuw? Ik doe de thoracoscopische sympatectomie, waarbij ik met behulp van 2 buisjes van 5 mm ( een voor camera, een voor staafje om mee te branden) de zenuw (de sympaticus) weg brandt over 2 ribben. Welke ribben is afhankelijk waar het zweten zit. Handen alleen, oksels alleen of samen.

De clips heb ik nooit gebruikt. Was een amerikaans idee om de operatie “reversibel” (omkeerbaar) te maken, maar dat is natuurlijk onzin, want met de clips gaat de zenuw ook gedeeltelijk dood.

Verder zijn er nog jarenlange discussies geweest over sympatectomie of sympaticotomie. Er waren artikelen die aantoonden dat de ene beter was, dan weer artikelen die precies het omgekeerde aantoonden.

Dit zelfde gold voor de discussie over hoeveel zenuw je nu weg moet halen. ( 2 ribben? , 3 ribben?). De stelligheid waarmee zelfs sommige professoren dit verkondigen, verbaast mij zeer. Er is geen enkel bewijs enkele evidence. Het level of bewijs evidence gaat niet verder dan “aanbevelingen”. Er zijn geen evidencelevels A t/m C (zie http://www.huidziekten.nl/zakboek/derma ... idence.htm voor uitleg) . Het ene artikel beweert dat als je meer weg haalt, er een iets grotere kans op compensatoir zweten is. Het volgende grote artikel beweert het tegenovergestelde.



Hoe gaat in het kort een ETS operatie in zijn werk?

Zie “boekje” (bijgevoegd)




Wat zijn de risico's van een ETS operatie
?

Zie “boekje” (bijgevoegd)


Voor welke vormen van hyperhidrosis is de ETS operatie geschikt?

Zie “boekje” (bijgevoegd)

Oksels en handen ! Voor gelaat evt door dr Coveliers in het VUMC Amsterdam



Hoe lang voert u de ETS operatie al uit ?

Ruim 17 jaar



Zit er veel verschil in de techniek achter de verschillende ETS operaties?

Nee. Af en toe wil een ziekenhuis beginnen en propageren weer iets nieuws, maar in essentie zijn alle ETS vrijwel gelijk.



De ETS operatie heeft zich de afgelopen jaren verder ontwikkeld, hoe denkt u dat dit zich voortzet ?

De basistechniek blijft hetzelfde. Er wordt onderzoek gedaan om nog specifieker kleine takken door te nemen, ipv de hoofdstam, maar er is nog geen bewijs in studies op mensen dat dit betere resultaten heeft of minder compensatoir zweten.

Welzijn de camera’s kleiner geworden (vroeger 11 mm buisjes, nu 5 mm buisjes). Ook moest vroeger de long geblockt worden aan de zijde die je opereerde. Daarvoor moest een “dubbel-lumen tube (beademingsbuis) worden ingebracht. Patient moest dan eerst op een zijde gelegd worden en tijdens operatie weer gedraaid op andere zijde. Het operatieve gedeelte duurde ongeveer 60 min.

Tegenwoordig krijgt de patient een normale tube (scheelt al snel 25 min werk) en wordt hij/zij in “strandstoelhouding” geopereerd en hoeft niet meer omgedraaid te worden. Het operatieve gedeelte van de operatie duurt nu nog slechts 15 min



Vroeger was er Sudor, een zweetpoli, bestaat deze nog?

Deze bestaat nog steeds, maar niet als “aparte zweetkliniek binnen ziekenhuis (ZBC). Het is nu onderdeel van de chirurgie.

Ik opereer nu gemiddeld tussen de 70-90 mensen per jaar



Er zijn relatief weinig ervaren artsen die de ETS uitvoeren, hoe komt dit?

Door te weinig interesse.

Hyperhidrose wordt nog (te vaak) gezien als een “cosmetisch” probleem


Met dank aan dr. Raymakers

Klik hier voor het boekje hyperhidrosis.doc