ETS operatie - mijn ervaring

Alles over operatieve ingrepen om het overmatig zweten tegen te gaan.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
linnmountain
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: zo 02 sep 2018, 08:07
Contacteer:

ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door linnmountain »

Het valt mij op dat vooral negatieve verhalen worden gedeeld, wat heel logisch is, maar er zijn ook positieve verhalen. En ik hoop dat mijne er ook één is. Daarom deel ik graag mijn verhaal over de operatie die ik 4 dagen geleden ben ondergaan om voor eens en altijd af te rekenen met hyperhidrosis (aan de handen).

Ik kreeg last van overmatig zweten aan de handen rond mijn tiende. Hoe vervelend ik het de afgelopen jaren heb ervaren zullen velen begrijpen. Voornamelijk in sociaal contact zat dit me erg in de weg. Desondanks is het me gelukt om als gelukkig persoon mijn weg door mijn tienerjaren heen te slaan. Natuurlijk heb ik alles geprobeerd om van die zweethanden af te komen, maar niks mocht baten. Een operatie was de laatste optie, maar deze was toen nog iets minder ver ontwikkeld en ik dacht dat ik maar beter kon accepteren dat het zo zou blijven.

Na alle uitprobeersels 5 jaar lang gewacht in de hoop dat het einde van de pubertijd alles iets minder erg zou maken, maar dit gebeurde niet. Toen het weer zomer, en dus warmer, werd was ik er klaar mee. Ik ging het internet op en zag dat er vernieuwde technieken waren die als oplossing voor mijn probleem zouden kunnen dienen. Na veel peinzen naar de huisarts gegaan en een verwijzing gevraagd naar het Rijnstate in Arnhem, chirurg van Stekenburg. Hij was gespecialiseerd in hyperhidrosis en ik heb een erg fijn en helder gesprek gehad, waarna ik besloot dat ik de operatie wilde ondergaan. 2 maanden later was het zover en werd ik opgenomen in het ziekenhuis. De mogelijke bijwerkingen (compensatoir zweten, CZ) waren uitgebreid besproken en de kans hierop was zeker aanwezig, maar kleiner omdat ik alleen de handen liet doen.

Bij de operatie maken ze 2 sneetjes van een paar milimeter onder de oksels waarbij ze de sympatische zenuw (die het overmatig zweten aanstuurt) deels afsluiten. Hierbij laten ze de longen deels ‘leeglopen’, zodat er voldoende ruimte voor de handeling is. Toen ik wakker werd na een narcose van 2 uur had ik meteen droge en warme handen! Ongelooflijk. Ik ervaarde wel veel pijn rondom de longen en ribben; dit verschilt per persoon, maar hier was ik na 2 dagen van af.

De afgelopen 3 dagen kurkdroge handen gehad. En zelfs de oksels en voeten zijn droger. Ik denk omdat dit altijd een soort van samenwerkte voor mijn gevoel. Vandaag heb ik voor het eerst weer wat vochtige handen, maar hier was ik al op voorbereid. Een soort van kleine ‘terugval’ kon voorkomen en zou slechts een paar dagen duren. Tot zover nog geen last gehad van CZ, maar ik ben er op voorbereid dat dit nog wel zal komen.

Ik hou jullie op de hoogte van de ontwikkelingen en voor iedereen die twijfelt om de operatie de ondergaan en vragen heeft beantwoord ik ze graag! Ook over de andere tijdelijke opties (zoals Botox) kan je bij me terecht!:)
linnmountain
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: zo 02 sep 2018, 08:07
Contacteer:

Re: ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door linnmountain »

Inmiddels weer 2 dagen verder en droge handen! De kleine terugval was zoals beloofd maar van korte duur. Ik werd vandaag aangesproken door een ‘goede doelen verkoper’ op straat die een high five en een hand gaf. Dit had ik eerder altijd vermeden maar dat hoefde nu niet. En dat terwijl ik veel te warm gekleed (lange zwarte broek) met 27 graden rondliep. Het voelt heerlijk om niet meer bang te zijn voor natte handen in vrijwel elke sociale situatie.
Ik merk dat als ik het erg warm heb ik iets meer zweet op mijn onderrug dan eerder (wat ik nooit deed), maar dat lijkt me eigenlijk best normaal en vind ik helemaal niet erg! Ik had mijn oksels niet laten doen, zweette hier ook niet meer dan anderen, en ben blij dat ik daar gewoon nog hetzelfde zweet, en dus ook hitte kwijt kan.

Ik heb besloten weer in de horeca te gaan solliciteren als baan naast mijn studie. Ik heb al veel ervaring in de horeca en vind het harstikke leuk werk, maar de zweethanden maakte het werk vaak lastiger en ongemakkelijker dan nodig was. Ik heb er nu weer helemaal zin in!

Ten slotte gebruik ik nu geen pijnstillers meer, worden de hechtingen er morgenochtend uitgehaald en ga ik morgenmiddag zelfs alweer tennissen. Het herstel is dus erg vlot gegaan en geen ontstekingen/pijn aan de sneetjes gehad.
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2402
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door Thijs »

Hoi Linnmountain,

Fijn dat je je verhaal hier met ons deelt. Positieve berichten zijn ook erg welkom hier. Mensen hebben toch de neiging om sneller te schrijven bij een negatief resultaat dan bij een positief resultaat. Hou ons op de hoogte aub.
Skills-007
Druppel
Druppel
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 21 jan 2019, 11:58
Contacteer:

Re: ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door Skills-007 »

Hoi Linnmountain,

Hoe is het nu na bijna 5 maanden. Nog tevreden?
Ik heb afgelopen zaterdag een intake gehad in het hyperhidrosis kliniek, en werd goed uitgelegd hoe het in zn werk gaat.
Ik ging weg met gemengde gevoelens, enerzijds superblij dat er een oplossing is voor de handen, anderzijds wel bang voor CZ.
Ik begrijp natuurlijk dat het bij ieder anders is, en dat de ingreep zelf verbeterd is in vergelijking met jaren terug.
hoor graag van je, alvast bedankt!
linnmountain
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: zo 02 sep 2018, 08:07
Contacteer:

Re: ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door linnmountain »

Hoi Skills-007 en andere lezers,

Lang niks laten horen, sorry! Inmiddels een half jaar verder en nog ontzettend tevreden!! CZ is bij mij niet storend, heb ook het idee dat het zelfs weer iets minder is geworden. Denk dat het nu vergelijkbaar is met anderen. Voorbeeld: zweette eerst 0,0 op mn rug en nu doe ik dat alleen ietsjes als ik het erg warm heb.

Op het begin waren mijn handen constant kurkdroog, nu kunnen ze iets klam worden als ik bijvoorbeeld langs iets stevig vasthoudt of heel hard sport. Dit is al vanaf maand 2 na de operatie en wordt ook niet erger. Al bij al lijkt het alsof ik nu in zijn geheel ‘normaler’ zweet. Heb wel lang nog dromen gehad waarin ik hele erge zweethanden had haha! Maar nu, een half jaar verder, kan ik me alweer lastig herinneren hoe het hiervoor was. Of ja, ik weet het nog wel, maar kan het me niet meer goed voorstellen.

@skills007: hoe is het bij jou gegaan? Al een ingreep gehad of twijfel je nog/ toch besloten het niet te doen?

Ik snap dat het een spannende beslissing is, en ik weet dat het bij een klein percentage mensen helaas niet zo heeft uitgepakt zoals ze zouden willen. Toch wilde ik mijn positieve ervaring delen. De ingreep is inderdaad erg verbeterd de laatste jaren!
linnmountain
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: zo 02 sep 2018, 08:07
Contacteer:

Re: ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door linnmountain »

Weer een lange periode achter de rug dus besloten weer een update te geven! Het is nu bijna een jaar geleden dat ik de operatie heb ondergaan en ik ben nog steeds tevreden.

Mijn handen zijn bijna altijd helemaal droog, soms iets klam bij spanning of sporten. Volgens mij heel normaal:D.
Wat betreft CZ: ik zweet iets meer op mijn rug, buik en in de liezen. Dit is wel alleen als ik erg gespannen ben of het echt warm heb en trekt dan snel weer weg. En het is nu ook midden zomer natuurlijk. De dagen van 37 graden heb ik gewoon overleefd! In de meeste kleren zie je hier ook niks van.

Ik ben nog steeds blij met de operatie, maar de kans op CZ is gewoon erg aanwezig. Wees je bewust van dit risico. Voor de handen is dit wel minder erg dat voor de oksels!
Hakunamatata
Beekje
Beekje
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 22 jun 2020, 18:52
Contacteer:

Re: ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door Hakunamatata »

Hi!

Een vraagje.. ik heb de operatie een half jaar geleden ondergaan voor overmatig blozen.

Helaas heb ik zo’n last van compensatoir zweten.. Me rug, buik, benen, borst en oksels. KLETSNAT!

Is dit CZ bij jou verminderd naarmate er wat meer tijd overheen is gegaan?

Groetjes :)
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht