Vieze zweetgeur: waarom de één stinkt en de ander niet

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2790
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Vieze zweetgeur: waarom de één stinkt en de ander niet

Bericht door Thijs »

Vieze zweetgeur: waarom de één stinkt en de ander niet
6 dagen geleden / Aangepast: 6 dagen geleden / Beeld © Getty Images
Geschreven door RTL Nieuws
Waarom stinkt het zweet van de één veel erger dan dat van de ander? Een Maastrichtse sportschool kreeg klachten over een klant die overmatig naar zweet rook, tot grote irritatie van andere sporters. Maar waarom ruikt zweet soms zo sterk?

De Maastrichtse sportschool is in gesprek met de man, maar wil – omdat het zo'n gevoelig onderwerp is – verder niet tegen Editie NL reageren. De sportschool zou de man hebben geadviseerd eerst te douchen, ook is er deodorant aangeboden.

Hoe het komt dat iemand zó naar zweet kan ruiken is volgens dermatoloog Menno Gaastra heel simpel. "Eigenlijk heeft het alleen maar te maken met hygiëne", zegt hij tegen Editie NL. "Het is heel simpel, vers zweet ruikt eigenlijk nauwelijks tot niet."


'Sportschool in Maastricht wil af van man die stinkt naar zweet'

Mensen hebben 2 soorten zweetklieren: exocriene en apocriene. De exocriene klieren zitten vooral in de huid bij je voorhoofd, handpalmen, romp en voetzolen. Deze zorgen voor de verlaging van de lichaamstemperatuur. "De apocriene zweetklieren die in je oksels, liezen en geslachtsdelen zitten, scheiden een bepaald stofje uit om aantrekkelijk gevonden te worden."

Maar die klieren geven ook de meeste problemen. "Die stoten een mengseltje van bacteriën en andere stoffen uit die – als ze te lang blijven zitten – onaangenaam kunnen gaan ruiken."

Gevoelig onderwerp
Daarom is het volgens personal trainer Carlos Lens belangrijk om altijd te douchen, schone kleding aan te trekken en deodorant te gebruiken. Al spreekt dat voor zich. Hij heeft zelf ook weleens personen in de sportschool gehad die overmatig stonken. "Vaak heeft die persoon het niet in de gaten maar de mensen eromheen wel. Ik denk dat het belangrijk is om het altijd eerlijk te zeggen, en diegene te vragen of hij of zij zich er bewust van is." Als is dat – met zo'n gevoelig onderwerp – niet altijd gemakkelijk. "Ik denk dat maar weinig personen die hierop worden aangesproken het positief opvatten."

Bron: https://www.rtl.nl/nieuws/editienl/arti ... tikt-zweet
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht