Waarom stinken voeten zo?

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2790
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Waarom stinken voeten zo?

Bericht door Thijs »

Waarom stinken voeten zo?
door Redactie
zondag, 12 mei 2024 om 15:54

Volgens deskundigen is dit waarschijnlijk te wijten aan een mix van bacteriën en zweet. Maar kleine veranderingen kunnen de geur al een heel eind verminderen.

Stinkende voeten zijn normaal

Stinkvoeten zijn normaal, vooral voor mensen die veel zweten als gevolg van lichaamsbeweging, warm weer of schoenen die niet ademen. Een betere voetverzorging is misschien alles wat iemand nodig heeft om de geur te bedwingen. Maar wie wil met een dokter praten over zijn stinkvoeten?
"Ik zie het voortdurend," zegt Dr. Nicholas Butler, een podoloog in Beachwood tegen de New York Times. "Mensen schamen zich er voor om naar me toe te komen."
Als iemand bromhidrose heeft, de technische term voor stinkende voeten en algemene lichaamsgeur, zijn zweet en bacteriën waarschijnlijk de oorzaak.
Zweetklieren helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, en we hebben er meer op plaatsen zoals oksels, handpalmen en voetzolen. Maar zweet alleen heeft geen geur, zei Dr. Butler. Bacteriën voeden zich met transpiratie en produceren zuren die voeten naar kaas, zwavel of azijn kunnen laten ruiken.
Waarom stinken sommige voeten meer dan andere?
Als iemands voeten de hele tijd vochtig zijn, zelfs als hij niet actief is, kan er een onderliggend probleem zijn, legt Dr. Butler uit. Plantaire hyperhidrose bijvoorbeeld, een aandoening waarbij hyperactieve zweetklieren overmatig voetzweet veroorzaken, kan de boosdoener zijn.
"Hoe meer u zweet, hoe natter het is," zegt Dr. Alicia Canzanese, podotherapeut in Glenside, Penn., en vochtige voeten veroorzaken meer dan alleen een ophoping van bacteriën.
Vochtige voeten creëren een ideale omgeving voor schimmelinfecties, zoals voetschimmel of teennagelschimmel. Sommige schimmelinfecties veroorzaken geurtjes, maar veel mensen met schimmelinfecties hebben te maken met zowel schimmel als bacteriën. In die gevallen is het mogelijk dat alleen de behandeling van de schimmelinfectie de geur niet wegneemt, aldus Dr. Lori S. Weisenfeld, podoloog in New York City.
Mensen die hormonale veranderingen doormaken, zoals tieners en zwangere vrouwen, kunnen ook meer zweten in hun voeten, zegt Dr. Kosta P. Antonopoulos, podotherapeut in Sioux City, Iowa.

Hoe kun je van de geur afkomen?

Als er geen symptomen van infectie zijn - zoals jeuk, roodheid, droogheid of een gebarsten huid - zouden kleine aanpassingen moeten helpen, aldus Dr. Butler.
Houd voeten en teennagels schoon.
Veel mensen, vooral kinderen en tieners, nemen volgens Dr. Canzanese niet de tijd om hun voeten schoon te houden. Dr. Antonopoulos raadt aan om uw voeten minstens dagelijks te schrobben, ook tussen uw tenen. Gebruik geurvrije zeep, want hoewel geurzepen de geur kunnen maskeren, is de kans groter dat ze de huid irriteren.
Vuil, bacteriën en vuil onder uw teennagels kunnen ervoor zorgen dat uw voeten gaan stinken, zegt Dr. Canzanese, dus houd ze goed geknipt. En droog uw voeten goed af voordat u sokken aantrekt, zegt ze.
Probeer antitranspirant of deodorant.
Dr. Canzanese stelt voor om een combinatie van antitranspirant en deodorant direct op uw voetzolen te smeren. Gebruik een doorzichtige vaste stof zonder geur- of kleurstoffen, zegt ze, om het risico op irritatie te verminderen.
Zorg er wel voor dat u een stick gebruikt die alleen voor voeten bedoeld is. "U wilt niet per ongeluk de voetstick voor uw oksel gebruiken, vooral als u vatbaar bent voor voetschimmel," zei Dr. Canzanese.
Wissel sokken en schoenen.
Het dragen van schoenen met gesloten tenen zonder sokken "is een recept voor erg stinkende voeten," zei Dr. Canzanese. En het verwisselen van sokken gedurende de dag, samen met het dragen van sokken die voornamelijk van katoen of wol zijn gemaakt, kunnen vocht absorberen, zegt ze.
Om de dag van schoenen wisselen kan ook veel helpen. "Als u hetzelfde paar schoenen draagt - dag in, dag uit, dag na dag - krijgen ze niet echt de tijd om tussendoor te drogen," zegt Dr. Jessica Milliman, een podotherapeut in Ashtabula, Ohio. Maar door een paar paar te wisselen en te kiezen voor schoenen met een mesh-top of open tenen die de luchtstroom bevorderen, kunnen uw voeten droger blijven.
Desinfecteer uw schoenen.
Dr. Milliman raadt ook aan om de schoenen te wassen, ze in te spuiten met een ontsmettingsmiddel zoals Lysol en ze te laten drogen, zodat bacteriën niet de kans krijgen om zich op te hopen, legt ze uit. In plaats van ze in de wasmachine te wassen, raadt Dr. Antonopoulos aan om de inlegzolen om de paar maanden te vervangen en merkt hij op dat er mogelijkheden zijn om geurtjes te verminderen.
Wanneer is het tijd om naar de dokter te gaan?
Als iemand na een paar weken van zorgvuldige voetverzorging nog steeds stinkende voeten heeft, "zeg ik tegen mensen: 'U moet naar uw plaatselijke podoloog gaan,'" zei Dr. Butler.
Zichtbare huidveranderingen - zoals uitslag, kleine putjes of aanhoudende vervelling of jeuk - zijn ook tekenen om naar een arts te gaan die andere huid- of nagelaandoeningen kan diagnosticeren die stank veroorzaken, aldus Dr. Canzanese. Keratolyse is bijvoorbeeld een bacteriële infectie die kleine inkepingen in de huid veroorzaakt en behandeld wordt met lokale antibiotica.
Als plantaire hyperhidrosis de oorzaak is van zompige voeten, kan een podotherapeut opties aanbevelen zoals antitranspiratiemiddelen op recept die speciaal voor voeten gemaakt zijn. Ze kunnen ook botoxinjecties of iontoforese (het gebruik van een elektrische stroom op de huid van uw voeten) voorstellen.
Of overmatig zweten nu gepaard gaat met bacteriën, schimmel of iets anders, een arts kan helpen. In de tussentijd zijn schone, droge voeten een positieve stap vooruit: "We hebben een zone waar we het beste gedijen," zei Dr. Weisenfeld. "Hetzelfde geldt voor bacteriën."

Bron: https://www.welingelichtekringen.nl/wet ... -voeten-zo
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht