Zweethanden: wat kun je eraan doen?

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2862
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Zweethanden: wat kun je eraan doen?

Bericht door Thijs »

Zweethanden: wat kun je eraan doen?
Door Jolien Thieleman

04 jul 2021
Iedereen heeft wel eens last van zweethanden. Bij warm weer, een belangrijke afspraak of een stresserende situatie, bijvoorbeeld. Maar wanneer het zweten storend of overmatig lijkt te worden, zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen.

Help, ik heb zweethanden!
Net zoals je oksels en voetzolen, zijn je handpalmen rijkelijk voorzien van zweetklieren. Die zorgen ervoor dat je lichaam warmte kan afvoeren.

Lichaamsbeweging, warm weer, alcohol en pikante voeding zijn grote triggers, maar ook stress, druk, onzekerheid en angst kunnen zweten in de hand werken.
Bovendien is het erfelijk, wat kan verklaren waarom het in bepaalde families meer voorkomt dan in andere.
Ook de leeftijd speelt een rol. Hoe jonger je bent, hoe groter de kans op (overmatig) zweten. Het kan dus grotendeels afnemen naarmate je ouder wordt.
Ten slotte kunnen onderliggende oorzaken aan de basis liggen. Denk maar aan een overmatige werking van je schildklier, overgewicht, diabetes of een verandering in je hormoonspiegel (tijdens de overgang, bijvoorbeeld).
Geen geurtje
In tegenstelling tot bij oksels en voeten, krijg je bij zweethanden meestal niet te maken met een geurtje. Zweet is immers geurloos en bestaat vooral uit water en zout. Pas wanneer het zweet in contact komt met bepaalde bacteriën, geeft het de welbekende zweetgeur. Voor die bacteriën zijn warmte, vocht en een donkere plek de ideale combinatie, en dat heb je bij handen veel minder dan bij oksels en voeten (die een hele dag bedekt zijn door kleren of schoenen).

Wat doe je eraan?
Wie last heeft van zweethanden, durft vaak geen hand te geven uit schaamte of mijdt bepaalde activiteiten. Op die manier heeft het een belangrijke weerslag op je sociale leven. Blijf er dus niet mee lopen, want de oplossing is misschien wel eenvoudiger dan je denkt. Er zijn namelijk verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat je minder zweet:

1. Crèmes met aluminiumzouten

Eén van de makkelijkste oplossingen zijn crèmes die je op de huid aanbrengt. Eentje met aluminiumzouten zorgt ervoor dat je minder zweet. Vraag ernaar bij de apotheek.

2. Antitranspiratiecrèmes
Antitranspiratiecrèmes werken op basis van aluminiumchloride, een bestanddeel dat in hoge concentratie (tot 15%) kan worden toegevoegd aan handcrème. Belangrijk is dat je deze crème ’s avonds aanbrengt: anders wordt de crème verdund met het zweet dat overdag wordt geproduceerd, en dat maakt ‘m minder effectief. Deze crème kan irritatie uitlokken, dus vraag best eerst even raad aan je apotheek of dermatoloog.

3. Talkpoeder
Een snelle oplossing is een beetje talkpoeder aanbrengen op je handen. Talk neemt overtollig vocht op en vermindert het zweten tijdelijk. Deze oplossing is slechts van korte duur, maar kan wel handig zijn in sommige situaties.

4. Iontoforese
Bij iontoforese blokkeren elektrisch geladen deeltjes (ionen) de activiteit van de zweetklieren. Het effect houdt een aantal dagen aan en bij regelmatig gebruik verandert de zweethoeveelheid opnieuw naar een normale standaard. Een iontoforese-behandeling wordt uitgevoerd bij de dermatoloog, maar je kunt ook zelf een toestel kopen voor thuis.

5. Botox
Botox wordt niet enkel gebruikt voor rimpelvermindering. Het kan de zenuwuiteinden naar de zweetklieren blokkeren, waardoor er minder zweet geproduceerd wordt. Na 6 à 9 maanden is het effect uitgewerkt en gaat de zweetproductie weer zijn normale gang.

Goed om te weten is dat er ook een aantal nadelen zijn. Zo is de behandeling pijnlijk en kan er krachtverlies worden opgemerkt, waardoor het bijvoorbeeld moeilijker wordt om een glazen bokaal open te draaien. Dat komt omdat botox een spierontspanner is. Bij oksels heb je dat probleem niet, aangezien de spieren daar dieper in de huid liggen ten opzichte van de handen.

Vraag raad aan de dermatoloog
Voor meer info of advies over behandelingen op maat ga je best langs bij de dermatoloog. Hij of zij kan nagaan in welke mate je zweet en kan bepalen bij welke oplossing je het meest baat zult hebben.

Bron: https://www.libelle.be/gezond/zweethanden/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht