De klamme keerzijde van de warme zomermaanden: KNMI verklaart waarom je zoveel zweet

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2833
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

De klamme keerzijde van de warme zomermaanden: KNMI verklaart waarom je zoveel zweet

Bericht door Thijs »

De klamme keerzijde van de warme zomermaanden: KNMI verklaart waarom je zoveel zweet

Ken je dat gevoel? Dat je zomaar begint te zweten, terwijl je eigenlijk helemaal niets doet. Of die vreselijke kringen onder je oksels? Je kijkt op de thermometer en die geeft ‘maar’ 24 graden aan. Toch lijkt het alsof je de laatste maanden steeds meer last hebt van dat zweterige gevoel. Is dat echt zo? En hoe komt dat en wat doe je eraan?

Merel van Haaren, Ruud Smolders 06-09-24, 15:34 Laatste update: 15:44

Volgens klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI komt dat ‘plakkerige weer’ door een combinatie van warmte en hoge luchtvochtigheid. ,,De afgelopen tijd was het op sommige dagen én warm én vochtig,” zegt hij. Maar dat betekent niet dat je meer zweet dan normaal, legt Siegmund uit. Het probleem zit ‘m erin dat je dat zweet minder makkelijk kwijtraakt.
,,Als het warm is, heeft je lichaam het moeilijker om de warmte kwijt te raken aan de lucht. Dat doe je normaal door te zweten. Maar als de lucht heel vochtig is, kan dat zweet niet goed verdampen,” zegt Siegmund. ,,De lucht zit al bijna vol met waterdamp. Er kan gewoon niet zoveel meer bij.”
Toch is de luchtvochtigheid de laatste tijd echt niet hoger dan normaal. Integendeel, vorig jaar augustus was de luchtvochtigheid zelfs hoger dan nu. Wat wél anders is, is de temperatuur. ,,Dit jaar was augustus flink warm, de zesde warmste augustus sinds 1901,” aldus Siegmund. ,,Het is vooral die hogere temperatuur die zorgt voor dat zweterige gevoel.”,,Maar, benadrukt hij, gemiddelden zeggen niet zoveel. ,,Het gaat juist om die paar dagen dat het én heel warm én heel vochtig is.”
Dus als je dacht dat het aan de luchtvochtigheid lag: het is vooral de temperatuur die je het zweet onder je oksels bezorgt! Maar, het is belangrijk om te begrijpen hoe de huid reageert op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid, en waarom sommige mensen misschien meer last hebben van zweten dan anderen.

Bij iemand die overmatig zweet, speelt vaak meer

Dermatoloog bij het Bravis ziekenhuis in Roosendaal, Annemie Galimont-Collen, legt uit dat niet alleen het weer en de temperatuur een rol spelen; bij mensen die overmatig zweten is vaak meer aan de hand. „Sommige mensen hebben dit over hun hele lichaam, dan spreken we over gegeneraliseerde hyperhidrose. Bij anderen beperkt het zich tot specifieke plekken, zoals onder de oksels, de voeten of in de handpalmen. In beide gevallen is de oorzaak het autonome zenuwstelsel dat de zweetklieren niet goed aanstuurt.”

Galimont-Collen benadrukt dat het in veel gevallen normaal is om (veel) te zweten en dat je je ook bij overmatig zweten vaak geen zorgen hoeft te maken. ,,Er zijn natuurlijk genoeg situaties te bedenken waarin je gaat zweten. Als je aan het sporten bent, als je intensief werk doet, maar ook in een angstige situatie of de overgang.”
„Als mensen veel zweten onder de oksels, kan dit meestal geen kwaad, al snap ik dat ze het vervelend vinden.” Wanneer iemand echter heel veel zweet over het hele lichaam, raadt de dermatoloog aan even na te gaan wat er precies aan de hand is. „Het kan een bijwerking van medicijnen zijn, die je vaak wel kent. Maar het kan ook wijzen op onderliggende problemen, zoals diabetes.”
Overmatig zweten komt voor bij ongeveer een op de honderd mensen in Nederland, zo legt de dermatoloog verder uit.

Wat kun je zelf doen?

Wat kun je zelf doen? Mensen die veel zweten hebben vaak al van alles geprobeerd voordat ze bij de dermatoloog komen. Volgens Galimont-Collen zijn er wel enkele dingen die kunnen helpen. „Wissel dagelijks van shirt, was je elke dag en gebruik een goede deodorant. Dit helpt ook meteen eventuele stank te verhelpen. Soms kan het laten staan van kruidig eten al veel uitmaken,” zegt ze.
Mocht je echt veel zweten onder je oksels, dan kun je ook kijken naar special deo’s met aluminumchloride of axhidroxcrème met glycopyrronium. ,,Deze stoffen verminderen beide het zweetgehalte, maar de producten worden meestal niet vergoed.” Als dit ook niet helpt kan iemand onderkleding dragen die het zweet opvangt of speciale pads kopen voor in je shirt. ,,Dan zie je het zweet in ieder geval niet op de kleding.”
,,In het uiterste geval kun je nog kiezen voor botox, dat doen wij als dermatologen bijvoorbeeld. Er wordt dan een beetje in de oksels gespoten, waardoor er tijdelijk geen zweet uitkomt. Al is dit vaak ook wat prijzig.”

Bron: https://www.bd.nl/brabant/de-klamme-kee ... ~a222d2ff/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht