Zweten lijkt vies, maar is noodzakelijk

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2840
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Zweten lijkt vies, maar is noodzakelijk

Bericht door Thijs »

Zweten lijkt vies, maar is noodzakelijk
Door ANP
21 jul 2006 om 14:17

RIJSWIJK - Zweten, iedereen heeft er met deze hitte last van. Natte oksels, klamme handpalmen en zweetvoeten, eigenlijk transpireert het gehele lijf bij deze temperaturen. Dat zeggen dermatologen vrijdag naar aanleiding van de tweede officiele hittegolf van dit jaar in Nederland.
Zweten is goed voor je. Het zorgt ervoor dat het lichaam koel blijft. Zweet, sudor, ontstaat in een zweetklier en bestaat uit een waterige substantie, die verdampt zodra deze op de huid komt. "Als je niet zweet dan ga je koken van binnen", zegt dermatoloog P. van Voorst Vader van het academisch ziekenhuis Groningen.

Zweetklieren

Op normale dagen zweten mensen uit de zogeheten apocriene zweetklieren. Deze zitten in de oksels en rond de tepels. De klieren produceren de bekende zweetlucht, die de natuur bedoeld heeft om een partner aan te trekken. Met warm weer zet het lichaam ook de eccrine zweetklieren in, die over het gehele lichaam zitten.

Die helpen mee met het afkoelen van het lichaam. Dit zweet ruikt niet, maar kan door de luchtvochtigheid wel bijdragen aan de lichaamsgeur.

Oksel

In totaal heeft een mens twee miljoen tot vijf miljoen zweetklieren. De meeste zitten in de handpalmen, voetzolen en het gelaat. In de oksel bevindt zich de hoogste concentratie zweetklieren. Kinderen zweten moeilijker omdat ze minder zweetklieren hebben. Ook ontwikkelen hun apocriene zweetklieren zich pas later. Mensen met een dwarslaesie hebben soms ook moeite met transpireren, omdat hun zenuwstelsel beschadigd is.

"Zweten is hard werken", zegt dermatoloog M. van Steensel van het academisch ziekenhuis Maastricht. "Hoe harder je zweet, hoe meer energie dat kost. We moeten ons eigenlijk aanpassen aan deze temperaturen door een soort siësta te houden. Ons lichaam vindt het zwaar om bij deze temperaturen een lichaam te koelen dat hard aan het werk is."

Vocht

Bij deze temperaturen verliezen mensen veel vocht door het zweten. Dermatoloog K. Munte van het Erasmus MC in Rotterdam: "Je moet je vocht dus goed aanvullen. Ook moet je opletten dat je niet te veel zout kwijtraakt." In het zuiden van Europa, waar ze gewend zijn aan deze temperaturen, eten mensen veel zouter. "Proef maar eens een sardientje in Portugal. Dan blijft je zoutgehalte wel op peil", zegt Munte.

Douchen

Ook moeten mensen niet teveel douchen, zegt Van Steensel. "Sommige mensen douchen twee keer per dag en dat is veel te veel. Douchegel zorgt er vaak ook nog eens voor dat de huid uitdroogt."

Mensen met aanleg voor eczeem (5 tot 7 procent van de Nederlanders) hebben hier volgens Van Steensel nog meer last van. "Feitelijk hoef je niet elke dag te douchen. Je moet alleen de delen van je lijf waar apocriene zweetklieren zitten even wassen."

Overmatig zweten

Mensen die overmatig zweten hebben last van hyperhidrose. "Maar eigenlijk heeft iedereen daar met dit weer last van", grapt Munte. "Hyperhidrose is een disfunctie van het zenuwstelsel. Deze hitte verergert het iets, maar mensen met deze aandoening transpireren in december bijna net zo erg als nu."

De aandoening wordt onder meer behandeld door botox in de huid te spuiten. Dit verlamt de zweetklieren waardoor mensen tijdelijk niet meer zweten. Dit kan in de handpalmen, voetzolen en in de oksels. "Met botox behandelen we mensen die teveel zweten uit de apocriene klieren. Bij deze temperaturen kunnen ze het lichaam koelen met de eccrine klieren. Ze raken dus niet oververhit", zegt Munte.

Handicap

Er zijn ook mensen die te weinig zweten. "Die zitten met dit weer op de koude vloer van de badkamer, omdat elke inspanning te veel is. Dit is een enorme handicap, die godzijdank niet te veel voorkomt", zegt Van Voorst Vader.

Bron: https://www.nu.nl/wetenschap/784531/zwe ... elijk.html
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht