Wat doe je tegen penetrante zweetgeur en waarom ruik je de een meer dan de ander?

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2791
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Wat doe je tegen penetrante zweetgeur en waarom ruik je de een meer dan de ander?

Bericht door Thijs »

Wat doe je tegen penetrante zweetgeur en waarom ruik je de een meer dan de ander?

Zweten, we doen het allemaal, zeker met de temperaturen waar we woensdag en donderdag mee te maken hebben gekregen. Maar waarom zweet de een meer dan de ander en wat kun je ertegen doen? Hart van Nederland legt het je uit.

Waarom stinkt de een meer dan de ander?
Maar waarom ruik je de ene persoon meer dan de ander? Zweten wordt gereguleerd vanuit de hersenen en dan specifiek de hypothalamus. De hypothalamus is een belangrijk centrum voor onder andere de temperatuurregulatie van het lichaam.

Per persoon kan veel of overmatig zweten verschillende oorzaken hebben. Aandoeningen van het zenuwstelsel, het gebruik van medicijnen of ziektes zoals kanker en infecties zijn voorbeelden van oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand veel zweet. In dit geval spreek je van secundaire hyperhidrosis.

Als iemand veel zweet zonder aantoonbare reden spreken we van primaire hyperhidrosis. Er is dan sprake van te hoge activiteit van de centrale thermostaat of geleidende zenuwen.

Op de vraag of er verschil zit tussen het zweten van mannen en vrouwen is het antwoord 'ja'. Mannen hebben namelijk meer actievere zweetklieren dan vrouwen en zweten dus ook meer. Omdat mannen over het algemeen een hogere spiermassa en een groter lichaamsoppervlak hebben, hebben mannen ook een grotere zweetproductie dan vrouwen.

Wat te doen tegen zweetgeuren?
Tot slot is zweten en de daar bijkomende geur voor niemand erg plezierig, maar zweten is nou eenmaal menselijk en nodig om het lichaam af te koelen bij verhoogde lichamelijke activiteiten of als het erg warm is. Dat neemt niet weg dat vooral zweetgeur van onder de oksels hinderlijk kan zijn, maar hoe ga je de ernstigste zweetgeuren nou tegen? Hart van Nederland zet een aantal tips voor je op een rijtje:

Tips tegen vervelende zweetgeuren:
Gebruik deo met aluminiumzouten

Was de oksels met een desinfecterende zeep

Verwijder haar in de oksels

Draag ademende kleding dat goed kan absorberen

Als bovenstaande tips niet helpen, kan een dermatoloog gespecialiseerde behandelingen aanbevelen die uitweg kunnen bieden. Denk dan aan dingen als voorgeschreven lotions, medicatie, botoxinjecties of iontoforese.

Wees je ervan bewust dat sterk geurende voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en kruidige gerechten ook bij kunnen dragen aan je lichaamsgeur. Dat geldt ook voor cafeïne en alcohol. Die stoffen zweet je als het ware deels uit je lichaam.

Bron: https://www.hartvannederland.nl/advies- ... -zweetgeur
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht