Waarom heeft de één stinkvoeten en de ander niet? ‘Sommige mensen moeten meerdere malen per dag hun sokken vervangen’

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2828
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Waarom heeft de één stinkvoeten en de ander niet? ‘Sommige mensen moeten meerdere malen per dag hun sokken vervangen’

Bericht door Thijs »

Waarom heeft de één stinkvoeten en de ander niet? ‘Sommige mensen moeten meerdere malen per dag hun sokken vervangen’
Kan je iets doen aan uitstelgedrag? Hoe vaak moet je van tandenborstel wisselen? In de rubriek Echt waar? gaan we op zoek naar antwoorden op vragen over gezondheid en hoe je het beste kunt leven. Deze keer: waarom heeft de één stinkvoeten en de ander niet?

Malika Sevil 19 augustus 2024, 03:00

Om maar even met een wetmatigheid te beginnen: vers zweet, dat net uit de poriën komt, stinkt niet. Het gaat pas mis als zweet mengt met bacteriën. Dan kan het gaan stinken. Het punt is: daar heeft de één meer last van dan de ander.
Dermatoloog Reina Krijnen van Medisch Centrum Wetering begint haar relaas door twee dingen uit elkaar te trekken: zweetvoeten én stinkvoeten. Te beginnen met zweetvoeten. “Sommige mensen moeten meerdere malen per dag hun sokken vervangen omdat die helemaal nat zijn. Als de huid zo lang vochtig is, dan wordt die week. We weten allemaal hoe de huid eruitziet als je lang in bad zit.”
Waarom de één meer zweet dan de ander is deels erfelijk bepaald, maar het kan ook worden aangejaagd door bijvoorbeeld de menopauze of ziektes als diabetes.
De stank van voeten is weer een ander verhaal. “Die wordt eigenlijk bepaald door de bacteriën op de voeten. Ieder mens heeft een scala aan bacteriën en schimmels op zijn lichaam. Die samenstelling wisselt per persoon, de reactie die de bacteriën aangaan met zweet varieert ook.” De een heeft dus een meer riekend geurprofiel dan de ander. Een kwestie van pech.

Tussen de tenen

Stinkvoeten behandel je ook weer anders dan zweetvoeten. “Als je heel veel last hebt van zweetvoeten, dan kan je daar een lotion tegen gebruiken. Die verstopt de poriën een beetje. Dat kan zonder problemen.”
Bij stank helpt het om voeten schoon te houden, goed te wassen en regelmatig schone sokken aan te trekken. Droog ook vooral tússen de tenen, om het risico op tenenkaas te verkleinen – waarover zometeen meer. Krijnen adviseert verder absorberende sokken én zeker geen kunststof schoenen, want dat zijn zweetaanjagers. Absorberende sokken zijn vaak van katoen, als je een wat dikkere beurs hebt, zijn merinowol sokken een aanbeveling.
Als dit allemaal nog onvoldoende helpt, kun je de voeten wassen met een iets agressievere zeep, zoals antibacteriële zeep of betadinezeep – al raadt Krijnen aan niet te snel naar dit soort middelen te grijpen, want het is ook belastend voor de huid. “Alleen als je écht last hebt, want in principe moet je wegblijven van agressieve zeep.”

Een bepaalde lucht

Tot slot een leuk weetje voor de mensen met een sterke maag: het begrip tenenkaas is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Het wordt hier een beetje onsmakelijk, wees gewaarschuwd, maar tenenkaas is een ophoping van huidcellen, vuil en schimmels tussen de tenen, waar bacteriën zich in gaan nestelen. Daar komt een bepaalde lucht uit die soms vergelijkbaar is met bepaalde Franse ‘stinkkazen’. Dat is geen toeval. Hier zit namelijk ook echt een overeenkomst. Als je voeten naar kaas ruiken, dan draag je waarschijnlijk bacteriën met je mee, die familie zijn van de bacteriën in bepaalde kazen. Het ruikt een beetje hetzelfde.
Nog een reden om van je zweetvoeten af te willen: Afrikaanse malariamuggen zijn dol op Limburgse (stink)kaas én zweetvoeten. De onderzoekers Bart Knols en Ruurd de Jong sleepten met deze ontdekking in 2006 de Ig Nobelprijs binnen – de prijs voor belangwekkend, maar ook ludiek onderzoek.

Bron: https://www.parool.nl/ps/waarom-heeft-d ... ~be4c21c7/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht