Is nieuwe crème het wondermiddel tegen overmatig zweten? ‘Middel heeft geen bijwerkingen’
Eén op de twintig mensen kampt met overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd. ‘De zwaarste gevallen zweten ondraaglijk fel en zijn zelfs voortdurend kletsnat’, weet dermatoloog Thomas Maselis. Hij wijst op mogelijke oorzaken en verschillende behandelingen, waaronder een nieuwe crème die volgens hem wonderen verricht. ‘Volgens de makers vermindert deze crème het zweet na vier weken met maar liefst zeventig procent.’
Thomas Rosseel 21 augustus 2024, 16:00
Ongeveer 5 procent van de wereldbevolking lijdt aan hyperhidrosis. Zo blijkt uit een recent onderzoek van de ‘International Hyperhidrosis Society’ in de Verenigde Staten. “Hyperhidrosis of overmatig zweten kan zich lokaal voordoen - bijvoorbeeld aan de handen, oksels en voeten – of algemeen, als het overvloedig over het hele lichaam gebeurt”, zegt Thomas Maselis.
Wat gebeurt er precies bij hyperhidrosis?
“Ons lichaam zweet met een belangrijk doel: het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Als het buiten bij wijze van spreken 50 °C is, moet je lichaamstemperatuur binnenin nog altijd 37 °C meten. Het autonome sympathische zenuwstelsel zal ervoor zorgen dat je lichaam op die ‘acute gebeurtenis’, zoals een plotse temperatuurstijging of -daling, reageert. Het zet een actie in gang. Denk maar aan bibberen of beven bij koude of je bloedvaten openzetten én dus zweten bij warmte. Veel zweten heeft dus zijn nut.”
Bij hyperhidrosis staat de hoeveelheid zweten echter niet in verhouding tot wat nodig is voor die controle van de lichaamstemperatuur. “Hyperhidrosis zonder echte oorzaak start doorgaans tussen de leeftijd van 14 en 25 jaar”, zegt Maselis. “Bij de meerderheid van alle gevallen – 93 procent – gaat het om ‘primaire hyperhidrosis’, waarbij er niet echt een oorzaak wordt gevonden.”
Er zijn mensen die aan de zwaarste vorm van hyperhidrosis lijden en ondraaglijk fel zweten, waardoor ze voortdurend kletsnat zijn
Thomas Maselis
Dermatoloog
“Bij zogenaamde ‘secundaire hyperhidrosis’ is er wel een oorzaak: het slecht functioneren van het autonome zenuwstelsel of een onderliggende oorzaak zoals allerlei hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de menopauze. Deze mensen gaan ’s nachts meer zweten en krijgen last van vapeurs. Hyperhidrosis kan ook worden veroorzaakt door bepaalde aandoeningen zoals obesitas of schildklierproblemen. Ook ziektes zoals diabetes kunnen overmatig zweten in de hand werken, maar er zijn ook psychiatrische oorzaken, zoals angst en stress. In dat laatste geval roep je best psychotherapeutische hulp in.”
Welke behandelingen zijn er?
Overmatig zweten is volgens Maselis nooit echt gevaarlijk, maar kan wel extreem vervelend zijn. “De derde en vierde gradatie op de zogenaamde ‘Hyperhidrosis Disease Severity Index (HDSI)’ worden beschouwd als ernstig en moeten worden behandeld. Er zijn mensen die aan de zwaarste vorm van hyperhydrosis lijden en ondraaglijk fel zweten, waardoor ze voortdurend kletsnat zijn.”
Maar slechts 38 procent van de mensen die zo overmatig zweten, hebben ooit al met een arts over hun probleem gesproken. Zo blijkt ook uit Amerikaans onderzoek. Een verklaring volgens de onderzoekers is dat veel mensen niet weten dat hun overmatig zweten een behandelbare medische aandoening is. Terwijl er verschillende behandelopties zijn. Maselis overloopt een hele waaier.
Van klassiek tot botox
“De klassieke behandeling is met aluminiumzouten. Dat werkt, maar je moet het voldoende herhalen en het kan soms irritaties geven. Er bestaan ook inspuitingen met botox, die enkele maanden goede resultaten opleveren door lokaal de connectie tussen de zenuwen en de zweetklieren te onderbreken. Daarnaast zijn er toestellen voor iontoforese, waarbij de zenuwgeleiding tijdelijk wordt onderbroken, en apparaten die de zweetklieren gedeeltelijk en soms zelfs definitief stilleggen.”
De patiënt kan de crème zelf aanbrengen, zonder dat het veel tijd kost of ongemak veroorzaakt
Dermatoloog Pierre-Dominique Ghislain
“Je kunt overmatig zweten ook tegengaan met bepaalde medicijnen, die de autonome zenuwen wat kalmeren. Dat noemen we de anticholinergica. Die werken wel overal in het lichaam in op het vochtpeil, wat nevenwerkingen veroorzaakt. Zo ga je er minder van zweten, maar je krijgt meestal ook wat drogere ogen, minder maagsap en minder speeksel. Je hart kan er ook wat minder snel van gaan kloppen en je kan er duizelig van worden.”
“Een deel van de patiënten stopt na een tijd dan ook met deze medicatie, net door die bijwerkingen. Met Oxybutinin is er een andere pil op de markt die hele goede resultaten geeft in het bestrijden van overvloedig zweten. Het middel werkt een viertal uur. Het enige nadeel is dat deze stof de hersenbarrière passeert. Sommige mensen verdragen het daardoor niet.”
Will Pharma ontwikkelde Axhidrox, een crème die naar eigen zeggen de hoeveelheid zweet ‘na vier weken met maar liefst 70 procent vermindert’.Beeld WILL PHARMA
Axhidrox
Sinds kort brengt het Belgisch farmaceutisch bedrijf Will Pharma een nieuwe crème op de markt, op basis van de stof glycopyrronium bromide, onder de naam Axhidrox. Het bedrijf stelt dat deze crème de hoeveelheid zweet “na vier weken met maar liefst zeventig procent vermindert”. De crèmebehandeling is alleen op voorschrift verkrijgbaar via de huisarts of dermatoloog.
“Zo’n crème is er al langer in de VS en werkt zeer goed”, bevestigt dr. Maselis. “Daarmee leg je lokaal de hormonen stil die de zweetproductie induceren. Deze crème heeft geen nevenwerkingen, omdat die de bloedhersenbarrière niet passeert.”
Pierre-Dominique Ghislain, dermatoloog in Cliniques universitaires Saint-Luc, is ook gewonnen voor deze behandeling. “De patiënt kan de crème zelf aanbrengen, zonder dat het veel tijd kost of ongemak veroorzaakt. Er is geen technische apparatuur vereist en er is geen chirurgische ingreep nodig.”
“Of je er ooit van kunt genezen? Als er een oorzaak is, dan moet je die proberen uit te sluiten”, besluit Maselis nog. “Als iemand van 140 kilo sterk vermagert, dan zal dat al een heel eind helpen. Is er geen oorzaak, dan draait de behandeling om het onder controle houden van het zweten. Men zal dan lokaal via een crème, of algemeen via medicatie, de symptomen proberen te bestrijden.”
Bron: https://www.demorgen.be/beter-leven/is- ... ~b67ded2f/
Is nieuwe crème het wondermiddel tegen overmatig zweten? ‘Middel heeft geen bijwerkingen’
-
- Vergelijkbare Onderwerpen
- Reacties
- Weergaves
- Laatste bericht