Dit kun je doen tegen overmatig zweten

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2535
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Dit kun je doen tegen overmatig zweten

Bericht door Thijs »

Dit kun je doen tegen overmatig zweten
Door GAMZE PISKIN

30 sep. 2021
in GEZONDHEID

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, oncoloog, dermatoloog, seksuoloog/uroloog elke week een medische vraag van een lezer. Vandaag: Ik ben een vrouw op leeftijd en heb al 25 jaar veel last van zweetaanvallen op het hoofd. Mijn haar wordt drijfnat en mijn make-up loopt door. Wat kan ik eraan doen?

Gamze Piskin, dermatoloog BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam: Zweten bij warmte of inspanning is een normale reactie van ons lichaam om oververhitting te voorkomen. Overmatig zweten, in medisch jargon hyperhidrose genoemd, kan tot lichamelijke en sociale problematiek leiden.

Op mijn spreekuur zie ik patiënten die niet durven sporten of een relatie aangaan. Natte plekken op de kleding kunnen leiden tot een groot gevoel van onzekerheid terwijl overgroei van bacteriën op de zweetplekken kan leiden tot ongewenste geur en huiduitslag.

Handpalmen

Overmatig zweten kan zich beperken tot bepaalde lichaamsdelen zoals handpalmen, waarbij iemand een hand geven of een pen goed vasthouden een hele uitdaging kan zijn. In andere gevallen betreft het zweten over het gehele lichaam.

Soms is een duidelijke medische conditie aan te wijzen zoals diabetes, schildklierproblemen of gebruik van bepaalde medicijnen. Ook hormonale factoren, zoals bij u, kunnen leiden tot overmatig zweten. Toch weten we in de meeste gevallen geen heldere oorzaak vast te stellen.

Klachtenverlichting

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen. Als de bron kan worden opgespoord, voldoet vaak een behandeling van deze oorzaak om de klachten te verlichten. Indien sprake is van zweten van een bepaald lichaamsdeel, bijvoorbeeld de oksels, dan kan een behandeling met aluminiumsmeersels worden toegepast.

Helpt dit niet voldoende, dan zijn er andere opties zoals injecties met botuline toxine (vooral bekend als botox bij rimpelbehandeling). Verdere opties zijn ’iontoforese’ waarbij elektrische pulsen worden gebruikt om de zweetkliertjes af te sluiten of een zogenoemde Miradry- behandeling waarbij overactieve zweetkliertjes met geluidsgolven worden verwijderd.

Bij algeheel zweten, zoals in uw geval, kan medicatie worden toegepast. Een dermatoloog kan u verder informeren.

Bron: https://www.telegraaf.nl/lifestyle/9227 ... tig-zweten
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht