Botox effectief tegen klachten

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2770
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Botox effectief tegen klachten

Bericht door Thijs »

Botox effectief tegen klachten
Producten en diensten30 maart 2022 Laatst bijgewerkt: 30 maart 2022

Botox behandelingen zijn mega populair. In Nederland worden jaarlijks meer dan 400.000 Botox behandelingen uitgevoerd.

Veel mensen weten niet dat botulinetoxine (Botox is een merknaam) is uitgevonden door een oogarts als behandelmethode tegen scheelzien. Ook weten veel mensen niet dat er een véél grotere hoeveelheid botulinetoxine bij medische behandelingen wordt gebruikt dan bij cosmetische behandelingen. Lees in deze blog voor welke behandelingen botulinetoxine wordt gebruikt.

Botox als medische behandeling
Botulinetoxine (Botox is een merknaam) is ongeveer 50 jaar geleden uitgevonden door oogarts Alan B. Scott. Oogartsen opereerden destijds mensen met scheelstand van de ogen regelmatig. Verslapte oogspieren werden dan ingekort. De Amerikaanse oogarts Scott vond uit dat een operatie kan worden voorkomen als de patiënt met botulinetoxine werd behandeld. Dit scheelde enorm veel chirurgie.

Sindsdien neemt de populariteit van Botox lineair toe. De farmaceut die Botox produceert verstuurde in juni 2019 een persbericht met het nieuws dat er 100.000.000 miljoen vials Botox zijn verkocht. Botulinetoxine wordt toegepast in de urologie (tegen blaasproblematiek), neurologie (tegen spasmes), dermatologie, tandheelkunde en nog bij diverse andere medische specialismen.

Botulinetoxine in de cosmedische zorg
Botulinetoxine wordt dus veelvuldig toegepast als medische behandeling en wordt daarvoor vergoed door de zorgverzekering. Iedereen weet dat botulinetoxine wordt toegepast als cosmetische rimpelbehandeling. Botulinetoxine is geschikt als behandelmethode tegen dynamische rimpels. Dit zijn bijvoorbeeld de voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes en fronsrimpels. Spiertjes die deze rimpel(s) veroorzaken worden tijdelijk uitgeschakeld. Daardoor spant het spiertje niet meer aan en is de rimpel tijdelijk niet zichtbaar. Een rimpelbehandeling met botulinetoxine is gemiddeld 12-16 weken effectief. Een gemiddelde klant laat zich 3x per jaar behandelen.

Naast rimpelbehandelingen wordt botulinetoxine bij de cosmetisch arts ook veelvuldig cosmedisch toegepast. Dit zijn bijvoorbeeld behandelingen waarbij een klacht wordt opgelost, maar de consument het zelf moet betalen. Voorbeelden van dergelijke behandelingen zijn tandenknarsen, tandvleesglimlach en overmatig transpireren.

Tandenknarsen
Tandenknarsen wordt in de medische wereld bruxisme genoemd. 20-30% van de mensen knijpt overdag de tanden op elkaar. 8-10% van de mensen doet dat ’s nachts. Klachten die daardoor ontstaan zijn onder andere slijtage van de tanden. Ook kunnen nek- en hoofdpijnklachten zijn ontstaan door tandenknarsen. Tandenknarsen is ook op te lossen met botulinetoxine. Door de botulinetoxine worden de spieren die voor overmatige kaakspanning zorgen ontspannen.

Tandvleesglimlach
Een tandvleesglimlach is een glimlach waarbij de bovenlip hoog opkrult waardoor het tandvlees zichtbaar wordt. De tandvleesglimlach is meestal niet schadelijk. Veel mensen vinden het alleen niet zo mooi. Sommige mensen hebben een milde tandvlees glimlach, andere een forse. Als je een forse tandvleesglimlach hebt dan kan de glimlach zelfs pijn doen. Dit komt doordat er dan effectief te weinig huid beschikbaar is. Sommige mensen krijgen ook een gevoel van schaamte door een tandvleesglimlach. Met een prikje botulinetoxine bij de cosmetisch arts wordt het ‘opkrul’ spiertje ontspannen. Daardoor ontspant de bovenlip waardoor het tandvlees niet meer zichtbaar is wanneer je lacht.

Overmatig zweten
Je kent het vast wel. Voortdurend klotsende oksels en/of zwetende handen en voeten. Dit noemt men met een medische term hyperhidrosis. Jij hebt hier misschien alleen bij spannende presentaties last van. Sommige mensen hebben hier dagelijks last van. Zelfs zonder dat zij een spannend moment beleven. Vaak is het wel iets erger met warm weer. Maar hyperhidrosis patiënten zweten ook in de winter overmatig. Zij moeten meerdere keren per dag van shirtje wisselen en zijn voortdurend met de deodorant bus in de weer om onaangename geur te verdoezelen. Hyperhidrosis wordt door iedere cosmetisch arts met botulinetoxine behandeld.

Bron: https://zorgkrant.nl/producten/15247-bo ... n-klachten
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht