Als gewone deodorant niet helpt

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2783
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Als gewone deodorant niet helpt

Bericht door Thijs »

Als gewone deodorant niet helpt
3 juli 2015, 01:37
Overmatig zweten, wat kun je daaraan doen, vraagt een lezeres zich af. Hoewel er op haar werk airco is om de ergste hitte te bezweren, heeft ze toch voortdurend last van hinderlijke zweetoksels. Gewone deodorant helpt maar matig.

Deze lezeres is niet de enige, want ongeveer 2 procent van de Nederlanders heeft last van overmatig transpireren, zegt Petra Harms, dermatoloog bij het Groningse Martini Ziekenhuis. Ze weet een heel scala aan mogelijke oplossingen, te beginnen met betere deodorant.

Volgens haar zijn het de deo's met aluminiumchloride die de lezeres bij de drogist moet kopen. "Deze deo's bevatten aluminiummoleculen die een verbinding aangaan met zoutmoleculen op het lichaam, waardoor er veel minder gezweet wordt." Geruchten dat die aluminiummoleculen kankerverwekkend zouden zijn, verwijst ze naar de prullenbak. Volgens Harms betreft dat een hardnekkig verhaal dat inmiddels door talloze wetenschappelijke publicaties is ontkracht.

De beste aanpak? "Eerst douchen en de deodorant dan voor het slapen aanbrengen. Dat is nodig, omdat de moleculen wat tijd nodig hebben om die verbindingen aan te gaan. Daarna helpt het bij de meeste gebruikers meerdere dagen."

Werkt dat niet, dan hoeft de lezeres niet te wanhopen. Botox is volgens Harms een veelvoorkomende, en soms door de verzekeraar vergoede ingreep. Door middel van kleine prikjes onder de huid worden de zweetklieren dan uitgeschakeld, soms een maand, maar soms wel tot een jaar. Volgens Harms werkt botox voor bijna iedereen, maar moet de behandeling om de zoveel tijd opnieuw worden uitgevoerd.

Voor wie specifiek last heeft van overmatig zwetende handpalmen, kan gebruikmaken van een andere ingreep waarbij in de oksel een zenuw wordt doorgesneden. Omdat deze zenuw alleen de zweetklieren in de hand aanstuurt, en bijvoorbeeld geen spieren, ontstaat er geen verdere schade.

Tot slot is er specifiek voor zwetende oksels sinds ongeveer anderhalf jaar in Nederland een nieuwe, definitieve ingreep mogelijk: de MiraDry. Hierbij worden de zweetklieren met elektromagnetische straling onder plaatselijke verdoving definitief vernietigd. De behandeling kost ongeveer 1.500 euro, en wordt volgens Harms niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Bron: https://www.trouw.nl/nieuws/als-gewone- ... ~b4f1d23d/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht