Waarom sommige mensen naar ui, geit of kaas ruiken

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2961
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Waarom sommige mensen naar ui, geit of kaas ruiken

Bericht door Thijs »

Waarom sommige mensen naar ui, geit of kaas ruiken
Door Elise Vermeeren
2 nov 2024 om 13:24

Van een kaasgeur tot een vleugje ui: sommige mensen hebben een huidgeur die opvalt. Waarom stinken sommige mensen? En kun je dit beïnvloeden?
De samenstelling van bacteriën op je huid is uniek; jouw eigen huidmicrobioom heeft niemand anders, en hoe dat eruitziet is deels genetisch bepaald. Van al die miljarden bacteriën op je huid zijn er een paar die de vetten, afkomstig van talgklieren op de huid, omzetten in stinkende varianten van octaanzuur en butaanzuur.

In de laatste twintig jaar zijn veel stoffen gevonden die bijdragen aan een stinkende lichaamsgeur, zoals vluchtige zwavelverbindingen, legt dermatoloog en chemicus Folkert Blok uit. "Sommige bacteriën groeien bij de uitgang van apocriene zweetklieren en zetten lichaamseigen stoffen om in stinkende moleculen die een vieze geur afgeven als ze het lichaam verlaten via de zweetklieren."
Er zijn twee soorten zweetklieren die zweten veroorzaken. De eccriene zweetklieren reguleren je temperatuur en de apocriene zweetklieren scheiden geur af. De eccriene zweetklieren geven geen geur af. "Dus de eccriene zweetklieren veroorzaken natte oksels en de apocriene zweetklieren stinkende oksels."

Het is een best complex chemisch verhaal, maar waar het op neerkomt is dat die stinkbacteriën, zoals Corynebacterium striatum, Staphylococcus hominis en Staphylococcus epidermis, altijd in meer of mindere mate op je huid zitten.
Doordat elke huid uniek is, kun jij bijvoorbeeld een paar flinke kolonies bacteriën op je huid hebben die stank veroorzaken, en je buurman niet. Als jullie allebei even hygiënisch leven en ongeveer net zoveel zweten, dan is de harde realiteit dat jij stinkt en je buurman niet.

Komijn, ui of rottend vlees
Typische stinkende lichaamsgeuren die worden veroorzaakt door huidbacteriën, worden door wetenschappers omschreven als de geur van kaas, geit, komijn, rottend vlees of uien. Er zijn ook ziekmakende bacteriën die een geur van vis, gekookte kool, oud bier of gebakken brood afscheiden.
Leven op jouw huid vooral bacteriën die je naar kaas, geit of ui laten ruiken, dan is daar niet veel aan te doen. Als je zweet, zal die geur te ruiken zijn. Het is dus zaak om veel zweten te voorkomen. Dat kan door die zweetklieren te verstoppen met natuurlijke zouten, zoals aluin of aluminiumzouten. Die aluminiumzouten zitten in deodorantsprays of -crèmes. De zweetproductie wordt daardoor een beetje geremd.

Transplanteren van bacteriën helpt
Een andere interessante maar bepaald niet laagdrempelige methode is transplantatie van huidmicrobioom, legt Blok uit. "Artsen brengen dan het gezonde, niet-stinkende okselmicrobioom van iemand anders aan op een schone oksel van iemand met een stinkend microbioom."
Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, zegt Blok. Een van de stinkende bacteriën, de corynebacterium, kan lokaal worden aangepakt door antibiotica, maar dat is geen blijvende, houdbare oplossing. De verkeerde bacteriën groeien snel weer terug.
Aan hoe de bacteriën op je huid zijn samengesteld, kun je dus weinig veranderen. Maar wat je eet en drinkt, kun je wel beïnvloeden. Knoflook en uien zijn bekende voorbeelden: de zwavelverbindingen in deze bolgewassen zijn kleine moleculen die niet worden afgebroken in de darm, maar door de zweetklieren worden uitgescheiden. Dat veroorzaakt een sterke geur.
Ook kruisbloemige groenten, zoals broccoli en kool, bevatten zwavelhoudende stoffen die kunnen bijdragen aan een sterke geur als ze worden afgebroken.

Kun je van nature ook extra lekker ruiken?
Er zijn geurverbindingen die door het lichaam worden uitgestoten - terpenen - die we lekker vinden ruiken. Terpenen komen van nature voor in veel kruiden, fruit, groenten en specerijen en vormen de basis van veel parfums. Die geuren zijn fris en zacht. Als je veel citrusvruchten, rozemarijn, basilicum of hop eet, kunnen terpenen zoals limoneen, linalool en myrceen via de huid en adem vrijkomen, wat je lichaamsgeur kan beïnvloeden. Jonge kinderen ruiken van zichzelf lekker: ze zweten nog weinig en hebben een zoetige, prettige geur die wat aan drop doet denken, zegt Blok.

Vlees en drank zorgen voor sterke geur
In 2006 onderzochten wetenschappers Jan Havlicek en Pavlina Lenochova of het eten van vlees invloed heeft op je lichaamsgeur. Ze ontdekten dat mensen die een vegetarisch dieet volgden een minder intense lichaamsgeur hadden vergeleken met vleeseters. Het idee is dat de extra vetten en eiwitten die je binnenkrijgt door vlees afgebroken moeten worden en een sterkere geur uitstoten.
Alcohol laten staan zorgt er ook voor dat je beter ruikt. Tot wel 10 procent van de alcohol die je drinkt wordt via zweet, adem en urine uitgescheiden, laat dit onderzoek zien. Na het drinken wordt alcohol in de lever voor het grootste deel afgebroken tot onder meer azijnzuur en diacetaat, die via zweet worden uitgestoten.
Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer deze geuren via de huid kunnen worden afgegeven. Doordat alcohol de bloedvaten verwijdt, zweet je meer en ruik je nog sterker. Als je vaak veel drinkt, geef je dus permanent een sterke geur af.
En vaker wassen? Nee, zegt Blok. "Dat helpt maar tijdelijk. Zweten blijf je toch wel doen."

Bron: https://www.nu.nl/slimmer-leven/6333758 ... uiken.html
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht