Betere behandeling tegen zweethanden dankzij operatierobot

Alles over operatieve ingrepen om het overmatig zweten tegen te gaan.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2584
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Betere behandeling tegen zweethanden dankzij operatierobot

Bericht door Thijs »

Betere behandeling tegen zweethanden dankzij operatierobot

11 december 2015

Een nieuwe operatietechniek maakt het mogelijk om patiënten met zweethanden van hun klachten af te helpen, zonder dat ze elders op het lichaam meer gaan zweten. De traditionele operatietechniek veroorzaakt bij meer dan 85% van de patiënten deze vervelende bijwerking, tegen slechts 7% van de patiënten die met de nieuwe techniek behandeld zijn. Hans Coveliers, vaatchirurg, promoveert op 11 december bij VUmc op de door hem ontwikkelde nieuwe techniek.

Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van zweethanden. Zweedse chirurgen hebben in de jaren 80 een operatietechniek ontwikkeld om deze aandoening te behandelen. Na de operatie kregen veel patiënten echter last van overmatige zweetproductie op andere plaatsen op het lichaam (het zogenaamde ‘compensatoir zweten’). Patiënten die met Coveliers’ nieuwe techniek behandeld zijn hebben veel minder risico op deze bijwerking.

Met de robot
Bij de oude techniek werden twee grote zenuwen - die de zweetkliertjes in de handen, onder de oksels en in het gezicht aansturen - doorgeknipt. “Hoewel de techniek zorgt dat patiënten op deze plaatsen minder zweten, krijgen ze vaak last van overmatig zweten op bijvoorbeeld de rug of tussen de billen. Wij maken gebruik van een operatierobot, waardoor we erg nauwkeurig te werk kunnen gaan”, vertelt Coveliers. “We knippen niet de hele zenuw door, maar alleen de kleine zijtakjes. Hierdoor hebben mensen een veel kleinere kans op compensatoir zweten. Meer dan 90% van de patiënten is tevreden over het resultaat van de ingreep.” Coveliers heeft inmiddels tientallen patiënten met zweethanden behandeld met de nieuwe techniek. De volgende stap is een onderzoek met grotere groepen patiënten. Deze patiënten worden ofwel behandeld met de traditionele operatietechniek, ofwel met de techniek van Coveliers. “Met dit onderzoek willen we erachter komen of onze nieuwe techniek echt tot minder compensatoir zweten leidt dan de oude techniek. Ook willen we kijken hoeveel zweetreductie we kunnen behalen”, zegt Coveliers.

Niet alleen voor zweethanden
De nieuwe operatietechniek is niet alleen geschikt om zweethanden te behandelen, maar kan ook worden toegepast bij patiënten die lijden aan winterhanden of overmatig blozen. Coveliers: “De signalen die door de betrokken zenuwen worden doorgegeven spelen bij al deze kwalen een rol. Winterhanden zijn erg pijnlijk en overmatig zweten en blozen kunnen heel hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Met onze nieuwe techniek kunnen we hopelijk veel patiënten die aan deze aandoeningen lijden van hun klachten af helpen.”

bron: Persbericht
https://www.vumc.nl/onderzoek/nieuws/be ... eethanden/
Hissederim
Vijver
Vijver
Berichten: 73
Lid geworden op: di 19 jun 2007, 19:45
Contacteer:

Re: Betere behandeling tegen zweethanden dankzij operatierobot

Bericht door Hissederim »

Met dit onderzoek willen we erachter komen of onze nieuwe techniek echt tot minder compensatoir zweten leidt dan de oude techniek. Ook willen we kijken hoeveel zweetreductie we kunnen behalen..

Hij weet ook niet dus soort proefkonijn,ik zeg mensen laat je zenuwen met rust,het wordt alleen maar erger..
Hissederim
Vijver
Vijver
Berichten: 73
Lid geworden op: di 19 jun 2007, 19:45
Contacteer:

Re: Betere behandeling tegen zweethanden dankzij operatierobot

Bericht door Hissederim »

Thijs er is nu een polymeer uitgevonden,ik denk deze techniek is ideaal voor mensen met zwetende handen,hier is de link,het is soort verband maar dan spuit je op je lichaam en aanraking met lucht veranderd in een soort stof..het laat lucht door maar niet vocht,zelfde als propeyleen achtig materiaal,thermo shirt zijn ook van propeyleen...
https://www.youtube.com/watch?v=8CpxHuvN_iI

Ze kunnen voor hun handen dit soort handschoen maken en later weggooien of dat materiaal bewaren en opnieuw in vloebaar vorm terug driaaien en opnieuw toepassen..
https://www.optigear.nl/optiparts-hands ... inger.html
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht