Scholing hyperhidrosis voor (huis)artsen/dermatologen/patienten in UMCG Groningen op 21 juni 2022: viewtopic.php?t=3563

Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Deel uw botox injecties ervaringen hier!

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2494
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Thijs »

Zojuist weer gebeld door de ombudsman zorgverzekeringen. Ik moet dus naar een andere zorgaanbieder die ook botox injecteert. Ik krijg binnen 3 weken een brief van IZZ waar ik terecht kan voor gecontracteerde zorg. De nota zal dan gewoon vergoed worden mits botox in de basisverzekering blijft in 2019 en verder........ de kous is hiermee af. De zaak komt niet voor de SKGZ en er komt geen bindende uitspraak. Ik baal hiervan want het liefst had ik dat wel gezien. Zit je in dezelfde situatie als mij? Bel dan privéklinieken en ziekenhuizen bij jou in de buurt op en vraag of zij gecontracteerd zijn met jouw zorgverzekeraar en uiteraard of ze botox toepassen. Ik ben reuze benieuwd of het dan wel vergoed wordt. Nadeel is wel dat ik eerst weer een intake met de dermatoloog moet hebben en daarna pas een botox afspraak. pfff ik gebruik het al sinds 1999 hoe bedoel je rompslomp. Maarja het is zoals het is. Meer kan ik er niet van maken helaas........
Christiaan30
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: do 08 mar 2018, 12:42
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Christiaan30 »

Thijs schreef: do 14 sep 2017, 11:45 Toch maar even naar IZZ gebeld. Nee als ik de nota zelf indien zal het afgewezen worden was het antwoord. Maar ik kon wel een klacht indienen wat ik zojuist gedaan heb. Leest u mee:

Geachte heer/mevrouw,

Bij deze wil ik een klacht indienen. Het gaat om het volgende.

Sinds mijn 15e levensjaar heb ik last van ernstige hyperhidrosis onder de oksels. Ik ben hiervoor toendertijd meerdere malen naar de huisarts geweest. In 1999 kwam er een oplossing in de vorm van botox injecties. Ik ben in 1999 voor het eerst behandeld in een ziekenhuis in Woerden door een dermatoloog met botox injecties in mijn oksels. Daarna werd ik ieder jaar behandeld met botox en alles werd altijd netjes vergoed.

Nu werd het in april 2017 weer nodig tijd dat ik behandeld werd en heb ik op 11 april 2017 met IZZ klantenservice gebeld of botox tegen hyperhidrosis onder de oksels vergoed werd. Er werd mij verteld dat het vergoed werd. Ik had geen machtiging nodig vooraf.

19 april 2017 heb ik wederom gebeld met IZZ en ook toen werd mij verteld dat het vergoed werd.
19 april in de middag werd ik door de dermatoloog in het ziekenhuis behandeld met botox injecties tegen hyperhidrosis onder mijn oksels. De dermatoloog vertelde mij dat het niet meer vergoed werd omdat hij niet aan de voorwaarden kon voldoen die zorgverzekeraar Achmea (de geldschieter van het ziekenhuis) aan de behandeling stelde. Daarom kon hij de rekening ook niet rechtstreeks declareren bij IZZ omdat het niet vergoed zou worden. Dus NIET omdat hij niet vind dat ik aan de voorwaarden voldoe om in aanmerking te komen voor een botox behandeling. Ik zou dus zelf de nota krijgen. Volgens de dermatoloog moest je kloven of een kapotte huid hebben en beperkingen in het maatschappelijk verkeer hebben. Door deze voorwaarden komt niemand meer in aanmerking voor een botoxbehandeling.

Op 20 april 2017 heb ik wederom met IZZ gebeld en toen werd mij verteld dat het vergoed zou worden als ik aan de (polis) voorwaarden zou voldoen. Wat deze voorwaarden dan precies waren kon mij niet verteld worden en ik moest ‘s avonds maar via de izz website een email sturen. Dit heb ik gedaan maar het werd mij alsnog niet duidelijk.

Ik heb vervolgens zelf contact opgenomen met Zorginstituut Nederland om de voorwaarden helder te krijgen. Ik kreeg als antwoord:

De betreffende zorgactiviteit heeft betrekking op behandelingen van plastisch chirurgische aard. Behandeling met botox valt onder behandelingen van plastisch chirurgische aard en hiervoor geldt dat vergoeding alleen mogelijk is als er sprake is van lichamelijke functiestoornis of verminking (en de behandeling voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk). Het toenmalige CVZ oordeelde in 2006 dat overmatig zweten veelal hoofdzakelijk een cosmetisch probleem is. Het betreft ten dele een subjectieve ervaring/oordeel en er zijn vele cosmetica voor in de handel; ook geneesmiddelen zoals parasympathicolytica zijn voor mildere vormen effectief en iontoforese is een effectieve behandeling voor niet-ernstige vormen. Medische behandelingen van de milde vormen zijn in principe uitgesloten van de aanspraak op basis van de beperkingen die gelden voor behandelingen van plastisch- chirurgische aard.

Hyperhidrosis wordt als ernstig gekenmerkt indien er sprake is van een objectiveerbare overmatige zweetrespons, welke dusdanig ernstig is dat deze leidt tot medische complicaties (maceratie van de huid met eventueel secundaire kloofvorming en infecties of sociaal-medische beperkingen in het normale maatschappelijke verkeer). Voor ernstige vormen kan de behandeling bestaan uit botulinetoxine- toediening. Dit betekent dat aanspraak op de behandeling van hyperhidrosis (zweetoksels en zweethanden) alleen bestaat indien is voldaan aan de bovenstaande indicatie en de behandeling in het individuele geval door de zorgverzekeraar als doelmatig wordt beoordeeld.

Hyperhidrose (overmatig zweten) geven wij in geschillen altijd aan dat er wel voorwaarden zijn (verzekeraars vinden toetsing van vooral beperkingen in maatschappelijk verkeer overigens wel moeilijk, daarom staat er ook iets bij over meetmogelijkheden):

Het effect van hyperhidrosis op de kwaliteit van leven kan worden gemeten met meetinstrumenten als de Hyperhidrosis Impact Questionnaire (HHIQ), Dermatology Life Quality Index (DLQI) en de Hyperhidrosis Disease Severity Scale (HDSS).[1] De HDSS is een 4-delige vragenlijst die een maat geeft voor de ernst van de aandoening en de gevolgen op het dagelijks leven.[2] Een score van 3-4 wordt ernstig beoordeeld.


[1] Hamm H, Naumann MK, Kowalski JW, et al. Primary focal hyperhidrosis: disease characteristics and functional impairment. Dermatology 2006; 212: 343?353

[2] How would you rate the severity of your hyperhidrosis?'
? My sweating is never noticeable and never interferes with my daily activities:
? My sweating is tolerable but sometimes interferes with my daily activities:
? My sweating is barely tolerable and frequently interferes with my daily activities:
? My sweating is intolerable and always interferes with my daily activities:
Score of 1: mild; Score of 2: moderate; Score of 3?4: severe.


Hierin is duidelijk te lezen dat het gaat om medische complicaties (kloven etc) OF sociaal medische beperkingen in het normaal maatschappelijke verkeer. Dus niet EN zoals mijn dermatoloog vertelde en kennelijk de voorwaarde is van Achmea; ik heb hier natuurlijk geen invloed op als patient maar krom is het natuurlijk wel.

Ik meen in aanmerking te komen voor vergoeding omdat ik wel degelijk een beperking in het normaal maatschappelijke verkeer ervaar. Ik durf niet uit te gaan, ik durf niet naar feestjes en ik schaam me kapot voor mijn aandoening. Ik heb zweetplekken in mijn shirts zo groot als een pannenkoek als ik niet behandeld word met botox. Geirriteerde huid onder mijn oksels heb ik soms ook door het vele zweten maar een kapotte huid of kloven heb ik nog nooit van gehoord of gehad.

Ook vind ik het niet duidelijk hoe er gecommuniceerd is met mij over de vergoeding van botox. Er werd mij meerdere malen verteld dat het vergoed werd en een machtiging vooraf niet nodig was. Toen ik al behandeld was kwam men bij IZZ pas op de proppen met de voorwaarden. Voorwaarden die volgens het Zorginstituut Nederland toch vrij duidelijk zijn. Ik meen dus ook aanspraak te maken op vergoeding.

Wellicht ten overvloede wil ik u wijzen op een uitspraak van de stichting klachten en geschillen zorgverzekeringen met zaaknummer 2008.02598.

In antwoord op uw schrijven verblijf ik,

Met vriendelijke groet,
Thijs

Nu krijg ik binnen 20 werkdagen antwoord. Ik hou jullie op de hoogte. En ja ik zet alles expres online hier neer. Ik wil open zijn en eerlijke en duidelijke informatie geven aan een ieder die botox gebruikt tegen hyperhidrosis. Het is bezopen dat het anno 2017 kennelijk niet meer vergoed word.
Al weer wat gehoord Thijs? Ben benieuwd :) Wil zelf ook een botox behandeling gaan doen voor mijn zweetoksels en handen
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2494
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Thijs »

Ja ik heb inmiddels wat gehoord. Zie de post boven die van jou ;)
Christiaan30
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: do 08 mar 2018, 12:42
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Christiaan30 »

Thijs schreef: vr 09 mar 2018, 15:39 Ja ik heb inmiddels wat gehoord. Zie de post boven die van jou ;)
Oh excuus ik had erover heen gelezen haha!
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2494
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Thijs »

Ik heb vandaag een vraag gesteld aan het zorginstituut Nederland of botox in 2019 ook nog uit de basisverzekering komt. Zie hieronder het antwoord:

Artikel 2.4 van het Besluit zorgverzekering wordt niet gewijzigd, wij begrijpen daarom uw vraag niet. Met de invoering van de Zorgverzekeringswet is ervoor
gekozen om de te verzekeren prestaties ? de prestaties die zorgverzekeraars in hun modelpolissen moeten vertalen naar verzekerde prestaties ? functioneel te omschrijven. Alleen het 'wat' (de inhoud en omvang van de zorg) en het 'wanneer' (de indicatiegebieden) zijn in de regelgeving opgenomen. 'Wie' de zorg verleent en 'waar' de zorg wordt verleend is ter bepaling van de zorgverzekeraars. De regelgever heeft dit voor sommige zorgvormen (de meer in algemene termen beschreven zorgvormen) vormgegeven door te verwijzen naar bepaalde typen zorgverleners in combinatie met de term 'plegen te bieden'. Door te verwijzen naar bepaalde typen zorgverleners ('zorg zoals die en die zorgverleners die plegen te bieden') worden de inhoud en omvang van de zorg geconcretiseerd. Anderzijds wordt door de gekozen formulering niet dwingend voorgeschreven door welk type zorgverlener de zorg verleend moet worden wil sprake zijn van een te verzekeren prestatie. Het criterium 'plegen te bieden' bepaalt dus de inhoud en omvang van de zorg, maar laat wel ruimte voor de zorgverzekeraar om zelf (in de polis) te bepalen tot wie (welke soort zorgverlener) een verzekerde zich voor de betreffende zorg moet wenden.

Graag verwijzen wij u daarom naar de antwoorden die wij u hebben gegeven op 1 mei 2017 en 1 december 2017. Belangrijkste is dat er (elke jaar) afspraken gemaakt moeten worden tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over de vergoeding van botulinetoxine.

Wel dus..... het is dus zorg om bij een gecontracteerde ziekenhuis te gaan en van te voren goed informeren bij zorgverzekeraar en zorgaanbieder.
Toke
Druppel
Druppel
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 02 jul 2018, 16:44
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Toke »

Beste allemaal,
Ik ben nieuw op dit forum, maar kwam jullie tegen toen ik aan het zoeken was op vergoedingen botox voor hyperhydrosis. Na zoveel jaar wilde ik er eindelijk iets aan doen. Dermatoloog stemde erin mee om botoxbehandeling aan handen en voeten te doen echter de factuur werd naar mij verzonden en ik moest het bij mijn zorgverzekeraar declareren. Van tevoren had ik aan Zilveren Kruis gevraagd of zij het vergoeden. Hun antwoord was toen ja, maar wanneer ik een losse factuur declareer wordt hun antwoord NEE. Alleen wanneer de medisch specialist de factuur stuurt onder de noemer van dbc, valt het in mijn basisverzekering. Ik ben natuurlijk gaan shoppen bij andere aangesloten zorgverleners, maar allemaal bewandelen ze deze weg. Ik ben er nu ook achter waarom: de zorgvezekeraar berekent een gemiddelde van kosten. De zorgverlener komt met dit gemiddelde niet uit om dat de botox zo duur is. Daarom vertikken alle specialisten om een factuur naar zorgverzekeraar te sturen.
Ik heb het ziekenhuis al aangeboden om het tekort te betalen (scheelt mij allicht), maar ook van de verzekeraar geëist, dat zij een patiënt met een aandoening geen zorg mogen weigeren en op zijn minst dan 70% moeten vergoeden zoals alternatieve therapieën.
Ik ben nog in afwachting van hun antwoord.
Groet, Toke
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2494
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Thijs »

Hoi Toke

Allereerst welkom hier. Handen en voeten laten injecteren met botox tegen hyperhidrosis komt sowieso niet in aanmerking voor vergoeding. Zie het bericht van zorginstituut nederland elders in dit topic. Alleen overmatig okselzweten kan in aanmerking voor vergoeding komen en zelfs dat is al een groot probleem.
Nanis
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: zo 18 jun 2017, 20:48
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Nanis »

Jeejtje Thijs wat een speurwerk allemaal. Respect hoor. Is er inmiddels al meer bekend? Ik merk ook dat ik tegen het eea aanloop. Ik wil graag Botox voor mijn voeten, maar mijn verzekering (VGZ) vergoed dit niet. Wel als het om handen en oksels gaat. Vreemd, alsof men niet op andere plekken mag zweten. Owjah en het moet wel een gecontracteerde aanbieder zijn die het via een dbc??? doet.
Ik woon in Nijmegen en hier in de buurt zijn een aantal privé klinieken die Botox voor de voeten doen. De mooiste prijs tot zover is €450 voor beide voeten. Vind ik toch best duur. Ken jij toevallig een kliniek die wat minder vraagt?
Daarnaast ben ik, vanwege de hoge prijzen, terugkerend patroon van de behandeling en door geen vergoeding bij de voeten, geneigd om een gecontracteerde kliniek te vragen of ze slim willen boekhouden. Als je begrijpt wat ik bedoel :roll: Ken jij toevallig klinieken die hier niet moeilijk over doen?
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2494
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Thijs »

Botox voor voeten wordt inderdaad niet vergoed..... ik begrijp ook niet waarom niet hoor.... Ik heb geen idee of er klinieken zijn die dit uberhaupt doen en of er een kans is op vergoeding. Ik weet dat de mauritsklinieken zich altijd wel met dit soort dingen bezig houden en dat zij ook wel eens creatief willen boekhouden. ;) Misschien kun je eens informeren. Ik zou dat sowieso doen, informeren bij veel (prive) klinieken en dan met name over de vergoeding. Succes, ik weet wat voor strijd het is...... Geef vooral niet op! Succes en hou ons op de hoogte.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht