Zweten hele lichaam, maar oksels, handen en voeten minst

Diverse (algemene) onderwerpen/nieuws met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
Zweetje23
Druppel
Druppel
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 18 jun 2017, 15:22
Contacteer:

Zweten hele lichaam, maar oksels, handen en voeten minst

Bericht door Zweetje23 »

Hoi iedereen,

Ik lees vaak dat er vele middeltjes en behandelingen zijn voor het overmatig zweten aan handen, voeten en oksels.
Maar dat zijn net niet mijn probleemzones.... ik heb vooral last van mijn voorhoofd en nek waardoor mijn haar constant kletsnat is.
Ook mijn rug en onder mijn borsten loopt het zweet in stroompjes van mijn lichaam.
Dit vooral met warm weer (dus de volgende dagen 30°C worden een regelrechte hel!!!) maar zelfs ook in de winter zonder enige inspanning.

De huisarts heeft me doorverwezen naar een endocrinoloog die de diagnose hyperhidrosis stelde. Hij schreef oxybutinine voor maar enkel voor speciale gelegenheden zoals een feestje want dit had vele minder leuke bijwerkingen. Aangezien hij daar helemaal niet echt voor was en mij vooral op het negatieve ervan wees was ik niet meteen geneigd naar de apotheker te lopen. Ook omdat ik niet op voorhand weet of ik ga zweten of niet op een feestje en ik het ook niet wilde nemen indien het niet nodig was. Als het even kan, liever geen medicijnen.

Het zo gelaten voor wat het was, het werd toch winter, misschien was het maar een fase. Ik zat ook in een burn-out/depressie, mijn man kreeg net de diagnose kanker, de kinderen werden getest op HB en HSP, ASS ... reden genoeg om stress te hebben en dus extra kwaaltjes te hebben.
Maar ook in de winter bleef het echt wel abnormaal doorzetten. Zweten terwijl ik helemaal niets doe, of juist ijskoud hebben alsof mijn beenderen binnenin ijsblokken zijn, om nog maar te zwijgen over douchen. Dat is een echte hel, in de douche staan niet zo zeer, maar eens ik eruit ben en mij zo traag als ik kan afdroog en aankleed in een frisse ruimte... ik zweet en stink nog meer na de douche dan ervoor! Echt waar! Maar ja, douchen moet nou eenmaal, maar me fris en schoon voelen ... nee hoor! Heb ook al alles geprobeerd van koud douchen, naar lauw, tot heet en afwisselend maar niets helpt. Doorbloeding is nagekeken en is oke, hoewel mijn onderbenen en vooral mijn voeten volledig paars zien tijdens het douchen.

Toch maar terug naar de huisarts. Een bundeltje informatie meegekregen met de mogelijke behandelingen. Maar voor geen 1 van de opties is hij echt voorstander. Nochtans hebben wij een hele goede huisarts, die goed luistert, echt meedenkt, en het beste wil.
Voorstel om te beginnen met de axitrans rollers. 3 maanden lang alle dagen aanbrengen en kijken wat dit geeft. (na 3 maanden niets verbetering, wel irritatie van de huid, zelfs met de rollers voor de gevoelige huid).
Tweede optie: toch starten met oxybutinine, maar heel je leven pilletjes slikken vond hij niet echt een goed idee. Er zijn te veel negatieve bijwerkingen om dat chronisch te gaan gebruiken zegt hij. Zelf was ik ook al niet echt een voorstander maar lees wel overal positieve ervaringen.
Derde optie: botox, voel er niets voor om dat in mij te laten spuiten
Vierde optie: operatie, vind ik precies iets te ver gaan...

Nu wil ik wel iets doen, en wie weet, als het zo blijft ga ik wel tot het uiterste maar tot hier toe enkel de axitrans geprobeerd, en weet niet goed wat ik nu best probeer.
Als je je zweetklieren gaat afsluiten op plaatsen komt het ergens anders er toch weer uit... dat zie ik ook niet zitten.
Ik lees ook vooral dat dat allemaal wel kan op handen, voeten en oksels, maar wat met andere plaatsen op het lichaam?
Handen, voeten en oksels zijn nu naar mijn mening nog best oke, maar als ik andere plaatsen ga blokkeren wordt het daar misschien wel erger en dat wil ik dan weer niet. Dan wordt het op die plaatsen wel storend en zit ik opnieuw met hetzelfde probleem.
Ik kan toch niet heel mijn lichaam laten afsluiten, niet zweten is ook gevaarlijk!

Ook kleding vinden is een hel, als ik dan eindelijk iets vind waar ik me goed in voel (ook niet altijd even makkelijk) dan kan ik het niet aan vanwege het stofje... om depressief van te worden. Zelfs 100% katoen verdraag ik niet altijd (hsp), maar synthetische stoffen zijn helemaal not done. Als ik ze nog maar net aan heb in het pashokje voel ik een zweetaanval uitkomen en moet het meteen uit. Nu is het dus eerst etiketten lezen, of gewoon al door het voelen aan de stof weet ik genoeg.
Ik heb zelfs niet genoeg kleren om meermaals per dag te wisselen. Ik heb momenteel maar 4 t-shirts die ik verdraag... met zo'n weer is dat te weinig... maar ik vind er gewoon geen waar ik tegen kan. (tenzij ik veel duurder ga, maar daar hebben we momenteel de middelen niet voor)
Ik durf tegen niemand zeggen (buiten mijn man en mijn ouders) dat ik hyperhidrosis heb want ik kan niet elke dag een proper t-shirt aandoen... als ze weten dat ik zoveel zweet en zien dat ik de volgende dag toch dezelfde aanheb... ik probeer wel elke dag een andere aan te doen, maar kan niet altijd tijdig genoeg gewassen krijgen (kan niet telkens voor 1 ding wassen en met de handwas is het vaak niet opgelost).

Ook deo's kan ik niet gebruiken (ook niet in combinatie met de antitranspiranten) want dan is de geur alleen maar erger. Mijn zweet in combi met deo's, douchegels, parfum, ... ruikt slechter dan zweet alleen. Heb nu enkel nog zeep zonder zeep, ph neutraal.
Maar zou ook eens graag een beetje lekker ruiken...

De week die komt zie ik somber in, en ik heb ook schrik om terug in een depressie te geraken op die manier... dat wil ik niet meer.

Wat raden jullie mij aan?
Zijn er nog mensen die weinig last hebben van handen/voeten/oksels maar juist wel van andere plaatsen?

groetjes
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2750
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Zweten hele lichaam, maar oksels, handen en voeten minst

Bericht door Thijs »

Onderwerp verplaatst daar hij hier meer thuis hoort.

On topic: ik moet gelijk aan het medicijn glycopyrronium denken wat veel beter als oxybutinine is en de bijwerkingen zijn ook minder. Ja je zult het wel langere tijd moeten gebruiken maar totdat er iets beters komt is het dat of zweten. Hoe lullig het ook klinkt.

check viewtopic.php?f=11&t=2837 en de medicijnen sectie alhier.

gr Thijs
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht