Schoenen van Murray stinken na terugkeer nog steeds: zo ga je de zweetgeur tegen

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2586
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Schoenen van Murray stinken na terugkeer nog steeds: zo ga je de zweetgeur tegen

Bericht door Thijs »

Schoenen van Murray stinken na terugkeer nog steeds: zo ga je de zweetgeur tegen
RTL Nieuws

Stinkschoenen zet je het liefst zo ver mogelijk uit je buurt. Dat was althans wat tennisser Andy Murray deed. Hij plaatste zijn schoenen na een training buiten om er niet mee in dezelfde hotelkamer te hoeven slapen. Wat te doen als je zweetvoeten hebt waar een vervelende geur aan hangt?

Andy Murray had deze week flinke pech: de ochtend nadat hij zijn stinkschoenen buiten zette, waren zijn schoenen weg. Extra vervelend was dat hij ook meteen zijn trouwring kwijt was, want die maakt hij altijd aan zijn veters vast omdat hij er niet mee kan tennissen.

Gelukkig liep het met een sisser af: zowel de schoen als de ring zijn inmiddels weer terecht. "Maar ze ruiken nog steeds vreselijk", schrijft hij op Instagram.


Waar kan het door komen als je stinkvoeten hebt? Er zijn verschillende oorzaken voor, vertelt podotherapeut Bas Meijer aan EditieNL. "Het kan aan een ziekte liggen, maar ook aan de verkeerde schoenen of hygiëne."

Boorzuurpoeder
Gelukkig zijn er manieren om de vervelende geur te voorkomen. "Bijvoorbeeld boorzuurpoeder, een middeltje waarvan je een eetlepel in je schoen doet. Hiermee ga je de geur tegen. En goede hygiëne is belangrijk."

© Aangeboden door EditieNL
Het kiezen van de juiste schoenen en sokken is ook van groot belang. "Die moeten voldoende lucht doorlaten, en je moet dagelijks je sokken vervangen. Kunststof schoenen zijn uit den boze, want die laten geen lucht door. En je weet dat je verkeerd zit als de temperatuur in je schoen heel snel oploopt."

Eelt verwijderen
Een medische pedicure kan ook helpen. "Daarbij moet je goed het eelt laten verwijderen, want bacteriën kunnen in die eelt gaan verweken. Vervolgens gaan je voeten geuren. Als de zweetgeur er eenmaal is wordt die alleen maar erger."

Operatie
In sommige gevallen wordt er botox ingezet om de zenuwuiteinden van de zweetklieren te blokkeren. En in het ergste geval is er een operatie mogelijk. "De toegang naar de zweetklier wordt dan weggehaald. Maar dat is wel echt erg extreem."

Zweetgeur
Maar waarom vinden we zweetgeur eigenlijk zo erg? "Het liefst willen mensen uit de buurt van stank blijven", legt geuronderzoeker Gramt Dijksterhuis van de Universiteit Wageningen uit. "Stank kan ziekte betekenen, en dus gevaar. Onze neus is eigenlijk een alarmbel. Bij poep of urine moet je uit de buurt blijven." Bij de geur van zweetvoeten gaat die bel ook rinkelen.

Opmerkelijk is dat we alleen de lichaamsgeur van anderen vervelend vinden. "Als je iets voor een langere tijd ruikt, dan neem je de geur niet meer waar. Daarom ruik je jezelf op een gegeven moment niet meer."

Bron: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnen ... i=BB13YidB
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht