Valt er nog wat te k(n)iezen met de zorgverzekering 2022?
Geplaatst op 18-11-2021 - Categorie: Algemeen
Als het gaat om het nieuwe zorgverzekeringsaanbod voor het jaar 2022 moet het antwoord NEE zijn. Of vrijwel niet(s), zeker niet voor mensen met een chronische aandoening. Net zoals in voorgaande jaren zien we over de gehele linie vooral dat we meer gaan betalen voor hetzelfde (uitgezonderd de iets hogere vergoedingen voor bijvoorbeeld een pruik). Soms betalen we hetzelfde of meer voor minder, omdat in een aantal (aanvullende) zorgverzekeringspakketten specifieke vergoedingen voor huid- en haarpatiënten worden geschrapt.
Doordat dit jaar er nogal wat verschillen zitten tussen de zorgverzekeraars in de premiewijzigingen voor hun (basis)verzekering, is het wel zinvol na te gaan of het qua premie interessant is van verzekeraar te veranderen. Mits natuurlijk je als chronisch patiënt geen problemen ondervindt met het afsluiten van een nieuwe aanvullende zorgverzekering.
Voor zover er verder gekozen kan worden, is het vooral een negatieve keuze. Verschillende vergelijkingssites suggereren dat het misschien beter is je niet aanvullend te verzekeren. Die overweging geven wij helaas al jaren mee aan onze leden: de chronisch huid- en haarpatiënten. Die voelen zich vaak een ‘brandend huis’ dat je niet kunt verzekeren. Daarom pleiten wij er voor dat noodzakelijke zorg in de basisverzekering thuis hoort en niet aan de vrije markt van de aanvullende verzekering moet worden overgelaten. Het getuigt niet alleen van solidariteit om dat te doen. Het is ook kostenbesparend. Wij begrijpen dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Maar je kunt een beroep op (duurdere) zorg voorkomen door betere vergoedingen te bieden voor bijvoorbeeld zalven en huidtherapieën.
Wordt het hiermee ‘kniezen’ met de zorgverzekering? Ook dan is het antwoord NEE.
Wij denken en hopen dat 2022 wel het jaar van de keuzen wordt in de zorgverzekering. Er van uitgaande dat er een nieuw kabinet aantreedt, zal die zeker met de zorgsector aan de slag gaan. De steeds verder groeiende zorguitgaven hebben met 26% bijna de nr.1 positie te pakken in de overheidsuitgaven. Die aandacht kan wel twee kanten op vallen. Risico is dat vooral op kostenbeheersing wordt ingezet, door het schrappen van vergoedingen (pakketverkleining), het verlagen van tarieven en het verhogen van eigen risico/betalingen. Maar er zijn ook kansen. Er lijkt een toenemend besef te zijn dat nog winst te behalen is door meer samenhang en samenwerking te creëren en in te zetten op preventie. Zowel binnen de zorg(verzekering) als ook door verbinding met sectoren daarbuiten. En als we iets geleerd hebben van de coronacrisis is het dat we onafhankelijker moeten worden van leveranciers in het buitenland en internationaal meer moeten samenwerken. Productie in eigen hand, land of continent kan bijdragen aan het oplossen van geneesmiddelentekorten. Gezamenlijke inkoop op Europees niveau kan buitensporige prijzen voor dure geneesmiddelen voorkomen. En als nu zelfs zorgverzekeraars er voor pleiten dat flink geïnvesteerd moet worden in preventie om daarmee de zorglast voor burgers en zorgkosten te verlagen, dan is er nog hoop. Die lichtpuntjes zien we ook in het zorgverzekeringsaanbod. Er komen meer vergoedingen voor leefstijlprogramma’s (bewegen, voeding, coaching). En zorgverzekeraars stimuleren het gebruik van apps voor het checken van plekjes en vlekjes op de huid. We moeten ze misschien nog een duwtje in de rug geven om dit verder uit te rollen. Dan hopen we dat daarna ook terug te zien in het zorgverzekeringsaanbod voor 2023 en later.
Dus ja, er valt nog wel wat te kiezen in de zorgverzekering. Gewoon kwestie van doen!
Bron: https://huidnederland.com/nieuws/valt-e ... ering-2022
De Nederlandse Hyperhidrosis Patientenvereniging is als patientenorganisatie al jaren lid van Huid Nederland. Dit bericht is ter info.
Valt er nog wat te k(n)iezen met de zorgverzekering 2022?
-
- Vergelijkbare Onderwerpen
- Reacties
- Weergaves
- Laatste bericht
-
- 0 Reacties
- 801 Weergaves
-
Laatste bericht door Thijs