EXTREEM ZWEET: VOOR WIE HYPERHIDROSIS HEEFT, IS DEO NIET GENOEG

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2770
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

EXTREEM ZWEET: VOOR WIE HYPERHIDROSIS HEEFT, IS DEO NIET GENOEG

Bericht door Thijs »

EXTREEM ZWEET: VOOR WIE HYPERHIDROSIS HEEFT, IS DEO NIET GENOEG

GEZONDHEID
LIFESTYLE
FIT & GEZOND
21.08.2022 | 13:00 UUR | MARGOT JAMNISEK
Drijfnatte handen, klotsende oksels, een glibberige rug en soppende voeten. Zo’n 500.000 mensen in Nederland hebben last van hyperhidrosis: overmatig zweten. Niet alleen ongelooflijk vervelend en onhandig, maar het zorgt ook voor veel onzekerheid en leidt soms zelf tot psychische klachten.
Zweet. We hebben er, zeker met de hete zomers van tegenwoordig, allemaal last van. Zweten is natuurlijk én nuttig. Anders wordt het als je de hele dag in je schoenen sopt, er zich continu natte plekken vormen op je kleren en je handen druipen. Zomers én ‘s winters.

Wanneer het zweten zo extreem is, en deo of schone kleding niet meer helpen, wordt het hyperhidrosis genoemd. Mensen die hier last van hebben, schamen zich voor de vochtplekken op hun kleren, ze zijn bang dat ze stinken, en in het geval van handzweten worden ze belemmerd in de meest simpele bezigheden.

HYPERHIDROSIS VAAK ERFELIJK
In Nederland hebben zo’n 500.000 mensen last van hyperhidrosis en bij 20 tot 25% van hen leidt hyperhidrosis tot ernstige psychische klachten. Ze zonderen zich af, lijden in stilte omdat ze zich kapot schamen.

Hyperhidrosis is bij 30 tot 50 procent van de patiënten erfelijk. Bij 25% van de mensen met hyperhidrosis aan handen, oksels en/of voeten hebben meerdere gezinsleden er last van. De meeste mensen hebben hier last van tussen hun vijftiende en vijfendertigste, maar ook kinderen en ouderen krijgen het. Hyperhidrosis komt even vaak voor bij mannen als vrouwen.

Hyperhidrosis is te verdelen in 1) Primaire hyperhidrosis waarbij het zweten geen aanwijsbare oorzaak heeft, en 2) Secundaire hyperhidrosis. Emoties of spanningen kunnen dan de oorzaak zijn. Maar ook inspanning, voedingstoffen, een overmatig werkende schildklier, suikerziekte, menopauze, overgewicht, kanker, stoornissen van het centrale zenuwstelsel of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Daarom is het belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen naar de oorzaak. Dat kan via (een verwijzing van) de huisarts.

BOTOX OF OPEREREN
In Nederland bestaat er één gespecialiseerde Hyperhidrosiskliniek. Hier kunnen ze mensen via operaties van hun klachten afhelpen. LINDA.nl spreekt chirurg Theo Klinkenberg uit Groningen, expert op het gebied van deze aandoening. Hij vertelt wat de mogelijkheden zijn om overmatig zweten en/of hyperhidrosis tegen te gaan.

Theo Klinkenberg: “Als alle vrij verkrijgbare hulpmiddelen niet goed genoeg werken kunnen we nog medicijnen voorschrijven. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze bijwerkingen geven zoals slaperigheid of vermoeidheid.”

Dan is er botox voor de oksels. Deze behandeling legt de zenuwen plat en is op zich een effectief middel. “Maar,” zegt Klinkenberg, “het nadeel is dat je de prikken steeds tussen de drie en zes maanden moet herhalen. Het zweten komt dus langzaam weer terug. Bovendien kun je er op den duur resistent tegen raken. Dan werkt het gewoon niet meer. Botox voor de handen vind ik misdadig. Er zijn wel twintig prikken per hand nodig. Bovendien kan het ook effect hebben op de spieren, waardoor je motoriek zwakker wordt. En het wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Prijs: zo’n 500 euro.”

ZELF BETALEN
In Nederland is het ook mogelijk een Miradry-behandeling te ondergaan. Met geluidsgolven worden overactieve zweetklieren in de oksel uitgeschakeld. De resultaten zijn goed. Zo’ 70 tot 80 procent van de behandelingen is succesvol.

Nadeel: je moet de kosten per behandeling, zo’n 1500 euro, zelf betalen.

Wat de meeste verzekeraars wél vergoeden is een iontoforese-apparaat. Kleine, elektrische stroomstootjes sluiten de uitgangen van je zweetklieren af. Per lichaamsdeel ben je drie tot vijf keer per week een half uur bezig. Klinkenberg: “Veel mensen vinden dat een enorm gedoe. Bovendien heeft slechts maximaal 50% van de mensen er baat bij. Als uiteindelijk niets helpt, komen patiënten bij ons terecht.”

Klinkenberg voert in zijn kliniek operaties uit voor oksels en handen. “We maken een klein sneetje in de oksels, waarna we de zenuwbaan doorbranden. Het slagingspercentage van deze operatie is zo goed als 100%. Het overmatig zweten komt niet meer terug.”

ALLERGISCH VOOR ZILVER
Heb je geen hyperhidrosis, maar zweet je wél altijd flink door? Dan heeft de chirurg nog wat tips voor je.

“Douche elke dag en draag natuurlijke kleding. Natuurlijke vezels als katoen, wol, bamboe, zijde en linnen voelen koel aan. Het nadeel is dat ze het zweet absorberen en dus snel vochtplekken geven. Bij synthetische vezels als polyester, nylon, acryl en fleece heb je dat minder snel, maar gaat het eerder broeien en ruiken.

Handige tip van dokter Klinkenberg: “De producten van het merk Nuud zijn vrij verkrijgbaar en helpen goed tegen het ontstaan van zweetgeur. Er zit een klein beetje zilver in, en daar houden bacteriën niet van.”

OPROEP
Heb jij zelf hyperhidrosis en wil je de lezers van LINDA.nl wel meer vertellen over hoe dat is? Mail dan je naam, leeftijd, telefoonnummer en een korte samenvatting van je situatie naar lezer@linda.nl.

Bron: https://www.linda.nl/lifestyle/gezondhe ... -klachten/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht