Waarom ruikt de een zijn zweet sterker dan dat van de ander?

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2770
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Waarom ruikt de een zijn zweet sterker dan dat van de ander?

Bericht door Thijs »

Waarom ruikt de een zijn zweet sterker dan dat van de ander?

Bij deze temperaturen is het niet abnormaal dat je bij de kleinste inspanning het zweet uitbreekt. Het is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Toch lijkt het erop dat de uiterlijke kenmerken van zweten - nare luchtjes en natte plekken - steeds meer taboe worden. En daarmee ook een verdienmodel.
Serge Sekhuis
Vrijdag 17 juni 2022 om 10:42

“Zweten wordt in onze maatschappij regelmatig als een probleem gezien, als vies en onverzorgd. In werkelijkheid is het een biologisch cadeautje”, begint Wouter van Marken Lichtenbelt, expert op het gebied van thermoregulatie aan de Universiteit Maastricht. “Zweten is van levensbelang, essentieel voor onze afkoeling. Zeker als de temperatuur, zoals deze week, boven die van je eigen lichaam - 37 graden - komt. Dan is transpireren nog de enige manier om warmte af te geven.”

Zweten voorkomt dus dat we ‘aan de kook’ raken. Een lichaamstemperatuur van 42 graden of meer is in principe levensbedreigend. Om al die hitte eruit te krijgen, zit ons hele lichaam vol zweetklieren. Miljoenen hebben we er. In één voet zitten er al zo’n 250.000.

Trainen
“Nee, Belgen en Nederlanders zijn niet gebouwd op tropische temperaturen”, weet Van Marken Lichtenbelt. “Je kunt er wel aan wennen. Na een week hebben we vaak niet meer in de gaten dat het zó heet is.”

Zweten kun je bovendien leren, blijkt. “Door je zweetklieren te trainen. Door regelmatig - op minder extreme dagen - toch die warmte in te gaan of je flink in te spannen, maak je nieuwe zweetkliertjes aan en kunnen bestaande groter worden. Zo kun je je zweetcapaciteit van normaal één liter per uur, verhogen tot wel drie. En dus minder last hebben van de hitte, omdat je afvoervolume groter is.”

De mate waarin iemand zweet, is sterk individueel bepaald. “Het klopt dat vrouwen het vaak eerder koud hebben dan mannen. Maar of andersom ook geldt: mannen zweten eerder dan vrouwen? Nee, dat heb ik nog nooit gehoord. Conditie en gewicht spelen wel een rol: dikke mensen zweten eerder.

Dat komt omdat de oppervlakte van hun huid relatief geringer is, waardoor je ook minder makkelijk afkoelt. Zweten is niet aan leeftijd gebonden. Wel zie je als ouderen inactiever worden, meer binnen zitten en minder blootstaan aan warmteverschillen, dat de zweetcapaciteit minder wordt. Ook voor hen geldt: trainen. Fitte ouderen zijn beter bestand tegen de hitte.”

Drinken
Daarmee wil de zweetexpert senioren niet aanmoedigen om er deze snikhete dagen massaal op uit te trekken - “ze blijven natuurlijk toch kwetsbaarder” - maar te voorzichtig zijn, is ook niet goed. En natuurlijk is er de tip: blijf genoeg drinken. Vul je verloren vocht aan. “Je urine is wat dat betreft een goede graadmeter, als je plas donkergeel of zelfs bruin wordt, heb je écht te weinig gedronken”.

Van Marken Lichtenbelt onderscheidt overigens twee soorten zweetklieren: de exocriene die voor onze afkoeling zorgen en de apocriene. Die laatste komen pas in de puberteit echt tot ontwikkeling en zitten vooral rond de oksels, je tepels en geslachtsorganen. “Die apocriene kliertjes zorgen voor de geurtjes. Bij emotie en stress, maar ook om de andere sekse mee te verleiden. Aan de uiteinden van die klieren zitten bacteriën. Die zorgen voor de typische, boterzurige lucht.”

Waarom de een meer of sterker ruikt dan de ander? “Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid en activiteit van die apocriene klieren én met de samenstelling van je zweet. Je lichaamsgeur kan wel mede worden bepaald door je voedsel. Wie stevig gekruid eet, ruikt ook scherper. Ook alcohol kan je zweetgeur versterken.”

Botox
Dat de strijd tegen zichtbaar zweten big business is, blijkt ook uit het rijke aanbod van onschuldiger hulpmiddelen. Gewild zijn vooral de zweetpads, makkelijk onder de oksel te plakken. Er zijn crèmes tegen ‘zweten bij benen, billen en borsten’ en speciale ‘anti-zweetshirts’.

Wat voor vrouwen al standaard is, wordt ook voor mannen intussen steeds ‘normaler’. Het scheren van de okselharen. Volgens Men’s Health ‘doet’ intussen 68 procent het. Vooral omdat ‘zij het ranzig vindt’. Of het ook helpt tegen zweetluchtjes? “Wellicht een beetje, het blijft minder tussen je haren hangen. Het is makkelijker schoonmaken. Maar de productie van zweet gaat gewoon door, want de haarzakjes haal je niet weg”, aldus Van Marken Lichtenbelt.

De zweet-expert is sceptisch over de hyperhidrosis-hype. “Ik ben geen arts, kan en wil niet oordelen over patiënten die hier écht veel last van hebben, maar het lijkt me dat dit niet voor de meerderheid van de bevolking geldt. Die is prima geholpen met een goede deodorant. Botox in je oksels? Ik zou er niet aan beginnen. Zeker niet omdat het na een paar maanden weer is uitgewerkt. Dan mag je weer opnieuw komen. Ja, dat is inderdaad een prima verdienmodel.”

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220617_93137144
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht