Daar zit een luchtje aan...

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2790
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Daar zit een luchtje aan...

Bericht door Thijs »

Daar zit een luchtje aan...
03 feb. 2014
 in NIEUWS

De één heeft bij een belangrijke vergadering al klotsende oksels, de ander stapt na twee uur rennen zonder druppeltje zweet van de loopband. Hoe komt dat? Waarom zweet de één meer dan de ander en wat kan je hier tegen doen?

De Huffington Post sprak verschillende experts uit 'zweet-gerelateerde gebieden' en vroeg hen waarom sommige mensen meer zweten dan anderen.

Ten eerste moeten we volgens hoogleraar dermatologie Mark Denis vooral niet vergeten dat íedereen zweet. ''Transpiratie is een normale lichaamsfunctie waarbij vocht vrijkomt uit de zweetklieren van de huid. Voor ons lichaam is het de enige manier om de lichaamstemperatuur op pijl te houden en bij oververhitting te koelen.''

Zweet is meestal samengesteld uit water maar bevat ook suiker, zouten en chemische stoffen zoals ammoniak. Een groot misverstand is dat zweet stinkt. Zweet zelf ruikt niet, maar pas als het zicht mengt met bacteriën die al op de huid zitten kan er een onaangename geur ontstaan.

Soorten

Er zijn twee oorzaken voor het zweten:

Warmte Zweet door warmte treedt op wanneer er opeens een stijging van de (huid)temperatuur plaatsvindt.

EmotieEmotioneel zweet kan worden veroorzaakt door stress of opwinding. Meestal zit dit zweet alleen op de handpalmen (de klamme handen), zolen, oksels en het voorhoofd. 

Sommige mensen zweten nu eenmaal meer dan anderen. Als je denkt dat je meer zweet dan 'de rest', ben je waarschijnlijk niet de enige. Maar het klopt dat sommige mensen echt meer zweet produceren dan anderen. Dat betekent niet perse dat er iets mis is, maar de oorzaak hiervan is nog onbekend.

Hyperhidrose

Wanneer zweetklieren dermate overactief zijn dat het dagelijks leven wordt belemmerd, kan er sprake zijn van een echte medische aandoening: hyperhidrose.

Thomas Watson, professor in de chirurgie, legt uit wat de symptomen van deze ziekte zijn: ''Mensen met hyperhidrose zweten áltijd overmatig, zelfs wanneer daar geen reden voor is. Dit kan ze ernstig belemmeren in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld op het werk, wanneer de handen zo bezweet zijn dat ze geen pen kunnen vasthouden.''

Er is nog geen officiële test waarmee hyperhidrose kan worden vastgesteld, maar volgens Watson 'weet je het wanneer je het ziet of ervaart'. Botox of een operatie kan een uitkomst bieden voor mensen die met hyperhidrose kampen.

Vertraging

Soms lijkt het alsof zweet is 'vertraagd'. Denk maar eens aan het moment dat je vijf trappen op bent gelopen of een stuk hebt gefietst. Pas wanneer je stilstaat lijkt het zweet je uit te breken. ''Het duurt even voor je lichaam op de verandering in temperatuur reageert. Wanneer je beweegt wekt het lichaam warmte op, maar kost het tegelijk ook tijd om dat waar te nemen en erop te reageren'', verklaart Watson. Goed, maar wat te doen wanneer je last hebt van overmatig zweten?

Gebruik in ieder geval anti-transpirant deodorant

Doe wat vaker schone, katoenen sokken aan

Kies voor schoenen van natuurlijke materialen (zoals leer)

Hetzelfde geldt voor kleding, kies katoen, wol en zijde stoffen zodat je huid beter kan ademen

Douche regelmatig om nare geuren zoveel mogelijk te beperken.

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/999842/ ... uchtje-aan
Plaats reactie