Last van extreme zweethanden? Dit kan de oorzaak zijn (én de oplossing)

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2770
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Last van extreme zweethanden? Dit kan de oorzaak zijn (én de oplossing)

Bericht door Thijs »

Last van extreme zweethanden? Dit kan de oorzaak zijn (én de oplossing)

Het is hartstikke normaal om af en toe zweethanden te hebben, zéker tijdens het sporten of op een warme dag. Je zweet immers om de temperatuur van je lichaam op peil te houden. Maar heb je last van extreme zweethanden, zo erg dat je er ongemak door voelt? Dan kan er meer aan de hand zijn.

We zochten uit wat oorzaken van extreme zweethanden kunnen zijn én wat je eraan kunt doen.

Hyperhidrosis palmaris
Als je meer zweet dan anderen en dan gebruikelijk is én het hinderlijk is in je dagelijkse leven, wordt dat ook wel hyperhidrosis genoemd. Zijn alleen je handen altijd kletsnat, dan heet dat hyperhidrosis palmaris: het overmatig zweten van de hand(palmen). Als je last hebt van hyperhidrosis palmaris, maken je zweetklieren veel te veel zweet aan.

Wanneer heb je extreme zweethanden?
Er zijn geen vaste ‘regels’ voor wat normaal is, als het gaat om zweten. Wel zijn er een aantal richtlijnen die je kunt volgen, om te zien of je last hebt van extreme zweethanden. ErasmusMC noemt onder andere de volgende klachten als symptomen van overmatig zweten aan de handen:

klamme of kletsnatte handen die niet veroorzaakt worden door warmte, spanning of inspanning
zwetende handen die niet minder worden na gebruik van speciale crèmes, deodorant of het wassen van de handen
irritatie van de huid van handen, door het zweten
Maar niet alleen lichamelijk kun je last hebben van de gevolgen van extreme zweethanden. Het kan bijvoorbeeld ook heel lastig zijn, wanneer je handen zo zweten dat je dingen laat vallen. En het kan emotionele en psychosociale problemen opleveren, omdat je je onzeker kunt voelen over je zweethanden.

Oorzaken van extreme zweethanden
Er bestaan twee soorten van hyperhidrosis palmaris: een primaire en een secundaire variant. Als je de secundaire variant van deze aandoening hebt, krijg je extreme zweethanden door een onderliggende ziekte of stoornis. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, de overgang, een te snel werkende schildklier of een chronische infectie van je lichaam.

De meeste mensen hebben echter de primaire variant, waarbij er geen duidelijke oorzaak te vinden is voor de extreme zweethanden. Net als bij andere vormen van hyperhidrosis, is er ook bij hyperhidrosis palmaris nog geen duidelijke reden waarom iemand dit krijgt. Wel weten onderzoekers dat de zweetklieren zelf hetzelfde zijn als bij iemand die niet overmatig zweet, het probleem lijkt dus te liggen in de aansturing daarvan.

Mogelijke oplossingen voor extreme zweethanden
Is er geen andere medische oorzaak voor jouw extreme zweethanden en blijft dus primaire hyperhidrosis over? Dan zijn er gelukkig wel een aantal behandelingen mogelijk. Waarschijnlijk heb je álle middelen van de drogist al geprobeerd, dus kan de huisarts je een middel voorschrijven: aluminiumchloride. Dat is een bestanddeel dat in een speciale roller of spray zit, en ervoor kan zorgen dat je handen voor ongeveer 48 uur lang niet meer zweten. Het zorgt er namelijk voor dat de afvoergangen van je zweetklieren verstopt raken, waardoor er geen vocht naar buiten kan komen.

Ook kan een arts in sommige gevallen orale medicatie voorschrijven tegen je extreme zweethanden, zogenoemde anticholinergica. Via de zenuwen onderdrukken zij de werking van de zweetklieren, waardoor de klachten afnemen. Wel kunnen er bijwerkingen ontstaan, zoals een droge mond, problemen met de stoelgang of slapeloosheid.

Botox bij hyperhidrosis palmaris
Helpen andere middelen onvoldoende, dan kan soms botox ingezet worden tegen extreme zweethanden. Je kent het misschien als filler voor je gezicht, maar kan ook bij hyperhidrosis palmaris ingezet worden. Door meerder kleine injecties met botox kunnen de zweetkliertjes (tijdelijk) worden uitgeschakeld. Je hebt dan gemiddeld zo’n zes tot twaalf maanden lang geen of veel minder last van zweethanden. Daarnaast is er nog een aantal therapieën met warme en koude baden te proberen, waarbij de zenuwen met kleine stroomschokjes uitgeschakeld worden.

Operatie tegen extreme zweethanden
Mochten die opties niet werken, dan kan een operatie soms een oplossing bieden tegen extreme zweethanden. Het gaat om een kijkoperatie, waarbij via een klein sneetje aan de voorkant van je oksel de zenuw naar de zweetklieren in je hand doorgesneden. Daardoor worden er er geen prikkels meer gestuurd naar je handen, die ervoor zorgen dat je zweet. Meestal is het wel zo dat deze operatie pas uitgevoerd wordt wanneer alle andere behandelmethoden al geprobeerd zijn.

Bron: https://www.margriet.nl/gezondheid/last ... ~b44ffc5f/
Plaats reactie